Na hlavný obsah

Ruský útok zasiahol supermarket v Doneckej oblasti. O život prišlo viacero ľudí

Pri útoku utrpeli zranenia desiatky ľudí.

Na najmenej 12 stúpol počet obetí piatkového ruského raketového útoku na supermarket v ukrajinskom meste Kosťantynivka v Doneckej oblasti. Zranenia utrpelo ďalších vyše 44 ľudí, uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Informovala agentúra AFP.

Predtým minister vnútra Ihor Klymenko informoval o desiatich obetiach a 35 zranených. Bilancia zrejme ešte nie je konečná, záchranné práce na mieste podľa ministerstva totiž pokračujú.

Novinári agentúry AFP videli desiatky ľudí, ktorí z miesta utekali po tom, čo polícia vydala varovanie pred možným druhým útokom. Zo zasiahnutej budovy stúpali kúdoly čierneho dymu a polícia miesto útoku i okolité ulice uzavrela. V oblasti bolo počuť zvuk prelietajúcich dronov i delostreleckú paľbu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sľúbil odvetu za tento útok, ktorý sa odohral za bieleho dňa v štvrtý deň ukrajinskej cezhraničnej ofenzívy do ruskej Kurskej oblasti.   „Rusko sa bude zodpovedať za tento teror,“ uviedol na Telegrame Zelenskyj.  

Ukrajinský gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin najprv uviedol, že ruské jednotky vystavili mesto delostreleckej paľbe. Neskôr však informoval, že išlo o útok raketou vzduch-zem typu X-38.  

„Ide o ďalší cielený útok na ľuďmi preplnené miesto,“ povedal. Pred dvoma dňami prišli v tom istom meste o život dvaja civilisti, dodáva AFP.

Intenzívne útoky

Mesto Kosťantynivka sa nachádza približne 13 kilometrov od najbližšej ruskej pozície a takmer denne čelí ostreľovaniu.

Ruské sily podľa Reuters ovládajú rozsiahle časti Doneckej oblasti. Územie držané Ukrajinou je pravidelným terčom ruského ostreľovania a náletov.

Moskva spochybňuje, že útočí na civilné ciele na Ukrajine. V máji však Ruskom vypálená riadená bomba zasiahla hypermarket so stavebninami v Charkove a pripravila o život 16 ľudí. Desiatky ďalších civilistov vtedy utrpeli zranenia.

Koncom júna zase ruské sily riadenou strelou zasiahli v Charkove niekoľkoposchodový bytový dom. O život prišli traja ľudia a ďalších takmer 40 utrpelo zranenia.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet