Na hlavný obsah

Rysy priťahujú davy turistov. Podľa chatára by sa ľudia pri túrach mali riadiť skôr počasím ako predpoveďami

Rysy majú tri vrcholy.

Rysy priťahujú davy turistov. Podľa chatára by sa ľudia pri túrach mali riadiť skôr počasím ako predpoveďami
Turisti na Rysoch. Foto: STVR

Na Rysy kedysi smerovalo veľa východných Nemcov a českých turistov. Dnes vrchol obsadzujú prevažne Poliaci. Ako to vyzerá na jednom z najfrekventovanejších turistických chodníkov vo Vysokých Tatrách sa bola pozrieť redaktorka Miriam Hozzová.

Výstup na Rysy začíname pred šiestou hodinou ráno. Cestu na Popradské pleso si môžete skrátiť na bicykli, odkiaľ smerovník ukazuje čas 3 hodiny dvadsať minúť. No zdatnejší turisti sa na vrchol dostanú aj skôr. Navyše cestou môžu zobrať vynášku.

Turistom na Rysoch sa v Správach venovala redaktorka Miriam Hozzová:

„Iba Rysy umožňujú tak dobrovoľne nosiť. Ja chodím veľmi rada skoro ráno, lebo aj tie hory sú také krásne pokojné a áno, ani nie sú zápchy vtedy. V nadmorskej výške takmer 2-tisíc metrov míňame Žabie plesá, sú to tri jazerá, pri ktorých ľudia zvyčajne oddychujú.

„Páči sa mi, veľmi. Všetko sa mi páči. Príroda a všetko okolo. Ja naozaj milujem tieto hory. Pretože ja som také ešte nikdy nevidela,“ hovorí 75-ročná turistka z Ukrajiny Mária.

Zápchy na stupačkách

Nad Žabími plesami začína najexponovanejší terén. Chodník je zabezpečený reťazami a stúpačkami. Práve na tomto mieste sa zvyčajne tvoria zápchy. My sme však prešli plynule.

Podľa chatára rady na chodníku nebývajú každý deň, no tvrdí, že turistov tu bolo vždy dosť. „Najsilnejšia klientela je poľská klientela. Slováci chodia väčšinou v septembri a októbri,“ hovorí pracovník na Chate pod Rysmi Martin Nagy.

„To je práve slabosť tejto klientely, že oni sa neriadia ani počasím, ale predpoveďou počasia. Vyslovene chodia podľa toho, čo im povie internet. Takže je to taká stádovitosť. Preto aj niekedy tam sú tie zápchy,“ myslí si chatár na Chate pod Rysmi Viktor Beránek.

Do výšky takmer 2 500 m sa turisti dostanú z chaty približne za hodinu. Čakajú na nich nádherné výhľady.

Rysy majú tri vrcholy. Je tu najvyššie položený hraničný priechod. Najvyšší vrch Poľska a najvyšší dostupný štít Slovenska, na ktorý môžete vystúpiť po svojich bez pomoci lanovky, alebo horského vodcu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny