Na hlavný obsah

Šaľanov trápi dym po požiari slamy v strednej odbornej škole: Aj po týždni slama stále tlie

Plamene zachvátili maštaľ a jazdiareň SOŠ chovu koní a služieb.

Šaľanov trápi dym po požiari slamy v strednej odbornej škole: Aj po týždni slama stále tlie
Maštaľ a jazdiareň Strednej odbornej školy chovu koní a služieb v Šali. Foto: STVR

Zápach po požiari stále obťažuje obyvateľov Šale. Plamene zachvátili maštaľ a jazdiareň Strednej odbornej školy (SOŠ) chovu koní a služieb ešte pred niekoľkými dňami. Oheň sa podarilo uhasiť, no nie na dlho. V priestoroch bolo veľa slamy, ktorá začala po niekoľkých hodinách tlieť.

Týždeň po požiari slama na cvičisku stále tlie. Škola dostala od hasičov pokyn dohliadať na situáciu, aby sa oheň opäť nerozhorel.

Horieť začalo minulý týždeň v utorok okolo 16:00 h krátko po tom, ako do areálu školy doviezli tony slamy. Požiar sa podarilo dostať pod kontrolu po 22 hodinách. „Hasiči keď dochádzali nehorelo už nič, žiadny dym nebol ani žiadny oheň. Samozrejme, po piatich hodinách to znovu začalo dymiť,“ povedal vedúci chovu koní SOŠ Šaľa Roman Mladý.

Požiaru maštale a jazdiarne v Šali sa v Správach venovala redaktorka Marína Opálková:

Opäť privolali hasičov. Tí im povedali, že hasenie v tomto prípade nemá zmysel, slama jednoducho musí vyhorieť a tlenie by malo do niekoľkých dní ustať.

„Hasiči prieskumom zistili, že k znovurozhoreniu už nedochádza. Aktuálne sú priestory stále monitorované asistenčnou hliadkou,“ priblížila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského zboru v Nitre Michaela Gundová.

Zamestnanci školy odstránili z okolia jazdiarne všetko horľavé. Nevedia odhadnúť, ako dlho ešte tlenie potrvá. „Neviem to takto odhadnúť, ale predpokladám, že veľmi dlho, pretože po týždni pozorovania tohto dymenia sa toho príliš veľa nezmenilo,“ dodal Roman Mladý.

Občania apelujú na vedenie mesta

Frustrovaní Šaľania vyjadrujú znepokojenie aj na sociálnych sieťach. Apelujú na vedenie mesta, aby situáciu vyriešilo.

„Nemáme teraz priamy vplyv na to, že aby sme urobili opatrenia. My sme už apelovali na všetky zodpovedné inštitúcie kraja, aby s tým niečo urobili. Je predsa nemysliteľné, že teraz počkáme, kým tu dohorí niekoľko ton krmiva,“ uviedol primátor mesta Šaľa Jozef Belický.

Zriaďovateľom SOŠ v Šali je Nitriansky samosprávny kraj. Ten sa nám do uzávierky k problému nevyjadril. Situáciu budeme ďalej sledovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny