Na hlavný obsah

Samosprávy chcú vyberať viac druhov pokút. Nechcú však, aby peniaze končili v štátnej kase

Rezort vnútra sľubuje úpravu legislatívy.

Samosprávy chcú vyberať viac druhov pokút. Nechcú však, aby peniaze končili v štátnej kase
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Samosprávy majú záujem vyberať pokuty nielen za parkovanie, ale aj za prekročenie rýchlosti či iné priestupky. Na druhej strane sa im nepáči, ak peniaze z pokút končia nie v miestnej kase, ale v štátnej. Žiadajú jasnejšie pravidlá. Rezort vnútra sľubuje úpravu legislatívy.

Samosprávy chcú dohliadať na dodržiavanie poriadku a dopravných predpisov v mestách či obciach. Zároveň však nechcú prísť o peniaze. Pokiaľ totiž mestský policajt udelí pokutu a dotyčný ju odmietne na mieste uhradiť a odvolá sa, vec rieši dopravný inšpektorát. Peniaze z pokuty napokon nezinkasuje mesto, ale štát.

Vyberaniu pokút za prekročenie rýchlosti sa v Správach venoval Marek Pivoluska:

„Ak my máme riešiť dopravné priestupky a naši policajti, ktorých musíme zaplatiť, tak potrebujeme, aby všetky pokuty z dopravných priestupkov zostali u nás, aby nám ich štát nebral. Pretože náš policajt urobí všetku tú prácu. On musí ten priestupok zdokumentovať, musí jednať s tým človekom,“ hovorí primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová.

Mestá zároveň tvrdia, že najlepšie poznajú problematické miesta, kde treba zvýšiť pozornosť na dodržovanie pravidiel.

„Mestská polícia má na starosti verejný poriadok a mestská polícia je najbližšie k občanom. Vedia, kde dochádza k porušovaniu zákona, kde dochádza k ohrozovaniu života a zdravia rodičov a detí, ktorí prechádzajú po cestách, po chodníkoch a podobne. A vedia tiež, kde ľudia nedodržiavajú rýchlosť,“ vyhlásil prezident Združenia náčelníkov obecných a mestských polícii SR Ján Andrejko.

V hre sú aj stacionárne cestné radary

No samosprávy sa nateraz do merania rýchlosti nepúšťajú. „Keď bude jasné, taxatívne vymedzené, že mestská polícia má vo svojej pôsobnosti kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti a je oprávnená ju kontrolovať a vydávať sankcie. Sankcie sú príjmom miestnej samosprávy, podobne ako to je v Čechách, bude to celé vyriešené,“ hovorí predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Ministerstvo vnútra tvrdí, že nový zákon o obecnej polícii s upravenými kompetenciami predloží na budúci rok.

„Príslušníci obecných polícií budú objasňovať delikty súvisiace s požívaním alkoholu a iných návykových látok u vodičov, ako aj možnosť obce prejednávať prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti v rámci tzv. objektívnej zodpovednosti,“ informoval hovorca Ministerstva vnútra SR Matej Neumann.

V súčasnosti rokujú – rezort vnútra a zástupcovia samospráv – o možnosti dokumentovať prekročenie rýchlosti stacionárnymi cestnými radarmi aj príslušníkmi obecných polícií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika