Na hlavný obsah

Sezóna páleníc sa začala kvôli dobrej úrode ovocia skôr. O pálenice je záujem, ale správanie zákazníkov sa zmenilo

Pri nelegálnej výrobe hrozia pokuty.

Sezóna páleníc sa začala kvôli dobrej úrode ovocia skôr. O pálenice je záujem, ale správanie zákazníkov sa zmenilo
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Dobrá úroda ovocia v tomto roku znamená aj lepšiu sezónu pre pestovateľské pálenice. Začala sa skôr a potrvá zrejme dlhšie, až do apríla budúceho roka. Záujem o služby páleníc pretrváva, páleničiari však hovoria o zmenách v správaní zákazníkov. Súvisí to s cenami.

V pálenici v Močenku denne spracujú asi 2-tisíc litrov kvasu. „Chodím väčšinou s marhuľovicou. Mám doma také staré stromy a dávam si to páliť do pálenice. Čo sa dá zavaríme a ostatné vypálime,“ uviedol zákazník v pálenici Marián.

„Tento rok sa konečne ukazuje, že sú aj marhuľky nejaké, oproti minulej sezóne to je oveľa lepšie, chodí viacej ľudí,“ skonštatoval majiteľ pálenice v Močenku Tibor Holota.

„Zaznamenávame ale to, že nosia menej kvasu, vysvetľujeme si to klímou, ale aj finančnou situáciou jednotlivých ľudí a tou cenou, ktorá narástla posledné dva roky enormne. V niektorých prípadoch o 40-50 percent,“ uznal podpredseda Združenia páleníc a liehovarov Tomáš Holota.

Sezóne pálenice sa v Správach venovala redaktorka Jana Obrancová:

Na Slovensku už niekoľko rokov možno vyrábať alkohol aj vo vlastných, domácich páleniciach. Zakúpiť si však na to treba oficiálny prístroj, ktorý treba registrovať, výrobu nahlásiť úradom a zaplatiť aj daň.

„Ku koncu júla tohto roka je evidovaných 60 súkromných výrobcov destilátu. Ku koncu decembra 2021 to bolo 40,“ uviedol hovorca Finančnej správy SR Daniel Súkup.

Nepovolená výroba je trestným činom

„Napríklad v Maďarsku to je vo väčšej miere, ale u nás to veľmi stagnuje. V Maďarsku to je historicky, odjakživa tam to domáce pálenie malo väčšiu tradíciu a legálnosť ako u nás, u nás to bolo skôr o tej ilegalite,“ povedal podpredseda Združenia páleníc a liehovarov Tomáš Holota.

„Nepovolená výroba liehu vo väčšom množstve je trestným činom. Takéto prípady upravuje Trestný zákon, podľa ktorého je možné páchateľovi uložiť trest odňatia slobody až na dva roky,“ informoval Súkup.

Pri menších množstvách hrozia pokuty, ktoré sa v niektorých prípadoch môžu vyšplhať aj nad 33-tisíc eur. „V prípade podozrenia z trestného činu colné úrady odstupujú svoje zistenia Kriminálnemu úradu finančnej správy. Ten za posledných päť rokov eviduje 73 prípadov nelegálnej výroby liehu,“ prezradil Súkup.

„Tam, kde sú tie ceny vysoké, tak môže byť predpoklad, že to nelegálne pálenie sa zväčšilo,“ zhodnotil Tomáš Holota.

Nelegálna výroba alkoholu so sebou aj podľa odborníkov nesie bezpečnostné aj zdravotné riziká. Otázna je totiž kvalita vyrobeného destilátu, a navyše pri jeho výrobe neraz hrozí aj výbuch, a teda aj popáleniny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko