Na hlavný obsah

Sieťami sa šíria správy o manipulácii s počasím, hovorí sa o starej technológii z USA. Ide o hoax

Patent síce existoval, no nevyvinuli ho.

Sieťami sa šíria správy o manipulácii s počasím, hovorí sa o starej technológii z USA. Ide o hoax
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Počasie sa opäť stalo zdrojom konšpiračných teórií a hoaxov na sociálnych sieťach. Tentokrát ho používatelia spojili so starým patentom, ktorý mal zabezpečiť manipuláciu s počasím. Redaktorka Petra Strižková sa na hoax pozrela s technologickým novinárom Martinom Hodásom v rubrike Rádia Slovensko Overovňa.

V júli zdieľali stovky používateľov sociálnych sietí príspevky, podľa ktorých vie počasie ovplyvniť „stará technológia patentovaná v USA pred 40 rokmi“.

Na Facebooku sa objavil príspevok o starom expirovanom patente z roku 1987, ktorý zahŕňal mechanizmus ohrievania ionosféry pre obranné účely. Jedným z potenciálnych využití mala byť aj modifikácia počasia.

Prezentované je to ako ďalší dôkaz o tom, že niekto počasím manipuluje. A buď sa nás snaží niečím otráviť, alebo úmyselne spôsobuje prírodné katastrofy a podobne.

Predmetný patent skutočne existoval. Vlastnila ho súkromná zbrojárska spoločnosť. Avšak neexistujú dôkazy, že by sa fungujúce zariadenie na jeho základe podarilo niekedy vyvinúť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko