Na hlavný obsah

Všetko o sirotskom dôchodku: Kto má naň nárok a prečo sa v lete nevypláca?

Rozprávali sme sa o tom s hovorcom Sociálnej poisťovne.

Všetko o sirotskom dôchodku: Kto má naň nárok a prečo sa v lete nevypláca?
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Sirotský dôchodok je dávka zo Sociálnej poisťovne naviazaná na dôchodkové alebo invalidné dávky zosnulého rodiča. Vypláca sa aj v prípade smrti len jedného z rodičov počas doby, kedy je dieťa nezaopatrené. Detaily priblížil v relácii Ranné správy hovorca poisťovne Martin Kontúr.

Status nezaopatrenosti trvá do 26. roku života alebo do ukončenia povinnej školskej dochádzky.

„Avšak, ak by po ukončení prvej vysokej školy začal študovať ďalšiu, tam už dochádza k zastaveniu výplaty sirotského dôchodku, lebo jedno vysokoškolské štúdium ukončil pred 26. rokom života,“ vysvetlil Martin Kontúr.

Viac sa o sirotskom dôchodku dozviete z rozhovoru v relácii Ranné správy, kde sme sa rozprávali s hovorcom Sociálnej poisťovne Martinom Kontúrom:

O vyplácanie dávky môže požiadať osoba do 15 rokov so zákonným zástupcom. Od 15 rokov o ňu môže požiadať sama na pobočkách Sociálnej poisťovne. Kontúr pripomenul možnosť zažiadania o termín.

V letných mesiacoch sa sirotský dôchodok nevypláca, o peniaze však poberatelia o peniaze neprídu.

„Sirotské dôchodky sa vždy vyplácajú mesiac dopredu. Preto cez prázdniny býva tzv. prestávka. Dôchodky, samozrejme, po splnení podmienok od začiatku školského roka uvoľňujeme a doplácame aj za letné mesiace,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne.

Dávka môže meškať. Martin Kontúr však podotkol, že sa tomu dá predísť jednoduchým spôsobom.

„Ak niekto chce tento proces urýchliť, odporúčame čím skôr po začiatku školského roka doručiť do Sociálnej poisťovne potvrdenie o návšteve školy a nemusí čakať, povedzme, do októbra, na uvoľnenie výplaty sirotského dôchodku,“ povedal Kontúr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika