Na hlavný obsah

Škola je stále staveniskom, deťom sa však prázdniny nepredĺžia. Učiť sa budú v náhradných priestoroch

Škola bude mať po rekonštrukcii o 12 učební viac.

Škola je stále staveniskom, deťom sa však prázdniny nepredĺžia. Učiť sa budú v náhradných priestoroch
Žiaci v Špačinciach si na návrat do školy ešte počkajú. Foto: STVR

Žiaci v Špačinciach v Trnavskom okrese si na návrat do školy ešte počkajú. Budovu od minulého mesiaca nadstavujú a podľa starostu podmienky na výučbu budú najskôr v druhej polovici septembra. Deťom sa prázdniny nepredĺžia.

Základná škola v Špačinciach bude mať po rekonštrukcii o 12 učební viac. Obec začala prestavbu jej budovy na začiatku letných prázdnin. Školský rok väčšina žiakov začne mimo jej priestorov.

„Je to tak rozplánované na sedem mesiacov. Bohužiaľ, tieto práce zasahujú aj do vyučovacieho procesu,“ vyhlásil starosta obce Špačince Július Zemko.

Rekonštrukciám škôl sa v Správach venoval redaktor Miroslav Lyko:

„Ťažko predpokladať, ako budú postupovať práce na stavbe. Čiže toto bola záležitosť asi posledných dvoch týždňov, čo sme sa museli rozhodnúť,“ hovorí riaditeľ ZŠ v Špačinciach Peter Kalapoš.

„Druhý a prvý ročník zostanú v priestoroch školy, v priestoroch, v ktorých sa dá učiť, ktoré nezasiahla rekonštrukcia. Budeme to mať troška v obmedzenom režime,“ priblížila učiteľka na ZŠ v Špačinciach Ingrid Bokorová.

Riaditeľské voľno

Starším žiakom vedenie školy pripravuje vyučovanie v náhradných priestoroch – v obecnom kultúrnom dome i vonku. Riaditeľ sľubuje, že online výučbu mať určite nebudú. Tešiť sa však môžu na dva dni riaditeľského voľna.

Všetkých 370 žiakov by sa v budove školy malo učiť od 16. septembra. Celá investícia bude stáť 2,8 milióna eur.

Obnovu kuchyne do konca prázdnin stihnú na Základnej škole na Topoľovej ulici v Nitre. Zhruba 500 stravníkov bude mať uvarený obed už od začiatku školského roka.

„Dúfam, že nás žiadne obmedzenia nečakajú,“ vyhlásila riaditeľka ZŠ, Topoľová ul. v Nitre Darina Lyžičiarová.

„Museli sme vymeniť celú vzduchotechniku, samozrejme, všetky rozvody – či elektrické plynové, vodovodné aj kurenárske. Na to išli nové potery, obklady, dlažby,“ priblížil František Halás z investičného oddelenia na MsÚ v Nitre.

Nová kuchyňa bez zariadenia stála mesto 275-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny