Na hlavný obsah

Školské obedy budú zdravšie: V jedálňach pribudnú nové receptúry s kuskusom či tofu

Kuchárky by mali začať variť po novom už od začiatku nového školského roka.

Školské obedy budú zdravšie: V jedálňach pribudnú nové receptúry s kuskusom či tofu
Ilustračná snímka. Foto: STVR

V školských jedálňach pribudnú nové jedlá. Rozhodlo o tom ministerstvo školstva. Kuchárky a kuchári tak budú mať pre deti širšiu škálu surovín a jedál.

Viac zeleniny, ovocia a menej cukru v nápojoch – takto by od septembra mali vyzerať školské obedy. „Naším cieľom je, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov v jedlách je kľúčové pre zdravý vývin detí,“ uviedol minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Pribudnú nové receptúry s kuskusom či tofu. Školské jedálne však tvrdia, že už dnes poskytujú pestrú a najmä zdravú stravu, ktorá pred rokmi v školách chýbala.

Novým jedlám v školských jedálňach sa v Správach venovala redaktorka Andrea Škutová:

„Každý deň majú ovocie, veľmi veľa zeleniny, veľmi málo sladkých jedál. Tento rok zavádzame u nás na škole, viem, že je to aj inde na školách, budeme mať šalátový pult,“ informovala riaditeľka ZŠ Černyševského v Bratislave Zora Dóczyová.

Školy tvrdia, že aj keď sa jedlá zlepšujú, deti ich nejedia. Odborníčka hovorí, že chýba edukácia. „Učiť ich, ako to jedlo vzniká, ako sa jednotlivé potraviny pestujú, alebo ako sa zvieratá chovajú, ako sa z nich získavajú potraviny, čo sa s jedlom deje, keď sa vyhodí, keď sa nezje, aj dopad na životné prostredie,“ povedala riaditeľka OZ Skutočne zdravá škola Eva Blaho.

Dôležité je začať už doma a deťom variť domáce jedlá. „Už v málo rodinách sa varí a deti väčšinou poznajú fast foodové jedlá – pho, ramen, sushi, alebo hamburgery ako nejaký hovädzí tokán. Je veľmi dôležité aj zázemie z tej rodiny,“ dodala Blaho.

Po novom by mali školské kuchárky začať variť už od začiatku nového školského roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko