Na hlavný obsah

Slovákov čaká vyplácanie 13. dôchodkov podľa nových pravidiel. Ako bude prebiehať?

Dôchodcovia nemusia podávať žiadne žiadosti.

Slovákov čaká vyplácanie 13. dôchodkov podľa nových pravidiel. Ako bude prebiehať?
Ilustračná snímka peňazí. Foto: RTVS

V decembri čaká Slovákov vyplácanie 13. dôchodkov už podľa novej legislatívy, ktorú tento rok schválila vláda. Hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr vysvetlil celý priebeh vyplácania 13. dôchodku. Ten sa už nebude vypočítavať na základe výšky poberaného dôchodku, ale podľa priemernej výšky konkrétnej sumy dôchodku v jednotlivých kategóriách.

Podľa nových pravidiel bude výška 13. dôchodku závisieť od druhu dôchodku. „Výška 13. dôchodku pre poberateľov starobných a predčasných starobných dôchodkov bude 606,30 eura, čo je výška priemerného starobného dôchodku v roku 2023,“ vysvetlil Martin Kontúr.

Na opačnom konci spektra budú poberatelia invalidných dôchodkov, vdoveckých a sirotských, kde minimálna garantovaná suma 13. dôchodku bude 300 eur. Navýšená suma pre poberateľov invalidných dôchodkov je takmer 500 eur, konkrétne 493,80 eura pre invalidný dôchodok nad 70 percent, a vdovský dôchodok bude 339 eur. Vyplácanie sa týka približne 1,44 milióna poberateľov.

„Sociálna poisťovňa k 30. júnu tohto roka vyplácala 1,8 milióna rozličných dôchodkov. Pre poberateľov s viacerými dôchodkami sa 13. dôchodok vypočítava na základe výhodnejšieho dôchodku,“ uviedol Martin Kontúr.

Dôchodcovia nemusia podávať žiadne žiadosti. „O 13. dôchodok netreba žiadať. Poberatelia ho dostanú automaticky, v ten deň, keď dostávajú svoj riadny dôchodok,“ zdôraznil Kontúr.

Nárok na 13. dôchodok majú poberatelia starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, vdovského, vdoveckého, invalidného a sirotského dôchodku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika