Na hlavný obsah

Slovenská informačná služba musí zničiť ďalšie materiály týkajúce sa kauzy Gorila. Prikázal to Ústavný súd

Materiály sa týkajú odpočúvania expolicajta Zoltána Vargu.

Slovenská informačná služba musí zničiť ďalšie materiály týkajúce sa kauzy Gorila. Prikázal to Ústavný súd
Archívna snímka - Na snímke časť spisov ku kauze Gorila v priestoroch Úradu špeciálnej prokuratúry v Pezinku. Foto: TASR/Michal Svítok

Ústavný súd (ÚS) SR prikázal Slovenskej informačnej službe (SIS) zničiť výsledky sledovania expolicajta Zoltána Vargu z roku 2006, ktoré súvisia s kauzou Gorila. Tým, že tak SIS v minulosti neurobila, porušila podľa ÚS základné práva Vargu. Jeho bratislavský byt tajná služba pri operácii Gorila odpočúvala.

Najnovšie rozhodnutie senátu ÚS z 21. augusta sa týka postupu SIS pri použití informačno-technických prostriedkov na základe rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave z 26. januára 2006.

SIS musí zničiť „primárny materiál a sekundárny materiál týkajúci sa sťažovateľa“ a písomne o tom Vargu informovať. SIS je zároveň povinná nahradiť sťažovateľovi trovy konania v sume 694 eur.

ÚS už vlani prikázal SIS zničiť výsledky odpočúvania z operácie Gorila, ktoré získala na základe rozhodnutí Krajského súdu v Bratislave z 23. novembra 2005 a 18. mája 2006.

Bratislavský krajský súd odobril sledovaciu operáciu SIS s odpočúvaním bytu na Vazovovej ulici. Tieto rozhodnutia však ÚS v roku 2012 zrušil ako nezákonné. Vargovi dal pritom za pravdu, že boli porušené jeho práva na ochranu súkromia či súdnu ochranu.

Porušenie práva uznal aj európsky súd

V roku 2016 ÚS zrušil ako nelegálny aj súhlas krajského súdu z januára 2006, o ktorý SIS požiadala na osobitné sledovanie Vargu.

Porušenie práva sťažovateľa na súkromie v súvislosti s odpočúvaním konštatoval v roku 2021 aj Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP).

V danej kauze sa v decembri 2011 objavil na internete spis s názvom Gorila. Ten údajne zachytáva rozhovor v byte na Vazovovej ulici medzi vtedajším spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom a viacerými politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Haščák aj Penta autenticitu nahrávky spochybnili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko