Na hlavný obsah

Slovenskí študenti stále nemajú diplomy ani pol roka od štátnic. Ich univerzitu vyšetruje prokuratúra

Študovali diaľkovo na vysokej škole v Poľsku.

Slovenskí študenti stále nemajú diplomy ani pol roka od štátnic. Ich univerzitu vyšetruje prokuratúra
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Študenti odboru sociálna práca z Rimavskej Soboty sa ani po takmer pol roku od štátnic nemôžu dostať k diplomom. Študovali diaľkovo na vysokej škole v Poľsku. Tú vyšetruje tamojšia prokuratúra. Poľská strana sľúbila, že situáciu vyrieši.

Varšavská univerzita Collegium Humanum mala pobočku pre sociálnu prácu vo Frýdku-Místku. Študenti z Gemera tam v marci absolvovali štátnice. Chýbajúce doklady im spôsobujú problémy. Zo strachu si prajú zostať v anonymite.

„Mala som sľúbenú prácu sociálneho pedagóga a samozrejme pýtali diplom. Diplom som nevedela predložiť, tak povedali, že v žiadnom prípade. Totálne zúfalí sme niektorí, ktorí preto nedostaneme robotu od 1. septembra,“ uviedla jedna zo študentiek bez diplomu.

Študentom bez diplomov sa v relácii Správy :24 venoval redaktor Radovan Kondrlík:

Začiatkom roka vykonali na škole vo Varšave raziu pracovníci Ústredného protikorupčného úradu. Vedenie univerzity obvinili z viacerých trestných činov. Naše úrady majú obmedzené možnosti.

„Konanie je vedené v jurisdikcii iného štátu, preto Generálna prokuratúra (GP) SR nemôže a nemá kompetenciu v tejto veci akokoľvek konať,“ ozrejmila hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová.

Rezort školstva v tejto veci spolupracuje s poľskými partnermi. „A to najmä preto, aby sme zamedzili vzniknutiu ďalších nepríjemností pre slovenských študentov študujúcich na zahraničnej vysokej škole. Keďže v tejto veci prebiehajú ďalšie procesné úkony, viac sa k tomu nateraz nemôžeme vyjadrovať,“ uviedla Dagmara Al-Khaldi Mičeková z rezortu.

Študijný odbor zastrešovala na Slovensku vysokoškolská pedagogička Andrea Gállová z Rimavskej Soboty. Tento týždeň rokovala s poľskou stranou priamo vo Varšave.

„Na univerzite vo Varšave prebiehajú procesy, ktoré doposiaľ bránili tomu, aby boli vystavené diplomy všetkým absolventom. Prorektorka prisľúbila, že po udelení povolenia vydávať diplomy od generálnej prokuratúry Poľska, budú odovzdané našim absolventom,“ vysvetlila Gállová.

Kedy by sa tak malo stať, zatiaľ nie je známe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko