Na hlavný obsah

Slovensko čaká horúca politická jeseň: Premiérove spomienky na atentát sa môžu prejaviť v jeho politických rozhodnutiach, myslí si politológ

Konfliktov vo vládnej koalícii bude niekoľko.

Slovensko čaká horúca politická jeseň: Premiérove spomienky na atentát sa môžu prejaviť v jeho politických rozhodnutiach, myslí si politológ
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovensko uplynulé dni zápasí s tropickými teplotami. Horúce bolo leto aj na slovenskej politickej scéne. Prázdniny sa však o dva týždne končia. Bude horúca aj slovenská politická jeseň?

„Konfliktov vo vládnej koalícii bude určite niekoľko. Je to úplne prirodzené, každá politická strana má svoje záujmy. Bude to obdobie, kedy sa bude rozhodovať o veľmi dôležitých funkciách a témach. V neposlednom rade sa bude diskutovať aj o príprave rozpočtu na budúci rok,“ zhodnotil politológ z Ekonomiky univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

„Premiér Robert Fico vyzerá byť oddýchnutý, predpokladám, že bude plný síl,“ dodal.

Podľa Štefančíka sa Ficove nepríjemné spomienky na atentát môžu prejavovať aj v jeho politických rozhodnutiach. „Pevne verím, že naša demokracia je natoľko pevná, že tieto rozličné pokusy devalvovať právny štát, prežije,“ vyhlásil.

Na jeseň budú v parlamente čeliť odvolávaniu minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) aj ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS). Politológ si nemyslí, že tieto odvolávania majú šancu na úspech.

„Koalícia má tesnú, ale pevnú väčšinu v parlamente. Zatiaľ neexistujú náznaky, že sú tam poslanci, ktorí by hlasovali inak,“ hovorí Štefančík. Ak by jedného zo spomínaných ministrov odvolali s pričinením koaličných poslancov, tak by to podľa neho znamenalo koniec vládnej koalície.

Politickému dianiu sme sa v rozhovore s politológom Radoslavom Štefančíkom venovali v relácii Aktuálne: 24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko