Na hlavný obsah

VIDEO: Slovensko má prvé zlato z paralympiády. Metelka zavŕšil v stíhacích pretekoch zlatý hetrik

Slovák triumfoval aj v Riu 2016 a Tokiu 2020.

VIDEO: Slovensko má prvé zlato z paralympiády. Metelka zavŕšil v stíhacích pretekoch zlatý hetrik
Na snímke slovenský reprezentant v paracyklistike Jozef Metelka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovenský reprezentant Jozef Metelka získal na PH 2024 v Paríži zlatú medailu v stíhacích pretekoch na 4000 m. V sobotnom (31. 8.) finále triumfoval po tom, ako jeho súper Brit Archie Atkinson spadol. Metelka zavŕšil v tejto disciplíne zlatý hetrik, keď obhájil triumfy z Ria de Janeiro 2016 i Tokia 2020.

Slovensko sa zásluhou Metelku teší z prvej zlatej medaily v Paríži. Tridsaťsedemročný paracyklista dokázal napriek zmenám v klasifikácii zdravotného znevýhodnenia v sobotu najprv postúpiť do finále, čím si zaistil minimálne striebro.

Pozrite si odovzdávanie medailí:

V kvalifikácii kategórie C4 obsadil druhé miesto za Atkinsonom, ktorý časom 4:17,700 minúty prekonal svetový a paralympijský rekord Metelku z Tokia o viac ako päť sekúnd (4:22,772 min).

Vo finále slovenský reprezenant od úvodu zaostával za Britom, ktorý mieril jasne za zlatom. Atkinson nasadil vysoké tempo a postupne zvyšoval náskok, no potom nečakane spadol, čo znamenalo Metelkov triumf. Do cieľa dojazdil v čase 4:27,920 min.

Pozrite si finále:

„Bolo v tom viac šťastia ako rozumu. Toto sa nestalo od čias dinosaurov, je to niečo totálne neočakávateľné. Som doslova bez slov. Archie spadol v rohu, v ktorom mne predtým podšmyklo koleso. Myslel som si, že som tam urobil nejakú ´somarinu´, ale zrejme je tam niečo na tej dráhe, možno viac vydraná alebo niečo s lakom. Nejakým spôsobom sa to vydarilo. Nepochopiteľné pre mňa, ale hlavne, že sa to podarilo,“ povedal Metelka.

Bronz získal Francúz Gatien Le Rousseau, ktorý zdolal krajana Kevina Le Cunffa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport