Na hlavný obsah

Slovensko môže mať vylepšenú verziu Zuzany 2. Robert Kaliňák zvažuje nákup nových húfnic

BIA má automatický systém nabíjania a dokáže útočiť aj na väčšie vzdialenosti.

Slovensko môže mať vylepšenú verziu Zuzany 2. Robert Kaliňák zvažuje nákup nových húfnic
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) uvažuje nad ďalším nákupom húfnic pre ozbrojené sily. Má ísť o vylepšenú verziu Zuzany 2, ktorá dostala meno BIA. V Dubnici ju začali vyrábať ešte vlani a záujem o tento zbraňový systém prejavila aj Malajzia.

Kaliňák považuje slovenský obranný priemysel za jeden z pilierov, ktorý chce podporovať. Uvažuje preto, že pre ozbrojené sily objedná v Dubnickej zbrojovke nové húfnice BIA, ktoré sú ešte vo vývoji.

Nákupu nových húfnic sa v Správach venovala redaktorka Katarína Wildová:

„Je takou ľahšou verziou Zuzany a je o ňu takisto veľký záujem. Naposledy, keď som rokoval s malajským ministrom obrany, práve sa dostala táto húfnica do finále a máme možnosť získať aj takúto zákazku. Takže určite chceme, aby aj táto húfnica bola súčasťou ozbrojených síl,“ uviedol Kaliňák.

Podľa bývalého generála môže minister uvažovať o nákupe nových húfnic práve pre to, aby podporil ich export do zahraničia.

„Pri zbrojných dodávkach je úplne bežné, že pokiaľ predávate nejakému zahraničnému partnerovi, tak ten chce mať referencie,“ podotkol generál vo výslužbe Pavel Macko.

„Najlepšou referenciou je používanie daného zbraňového systému aspoň v jedných ozbrojených silách. Takže celkom bežne sa stáva to, že krajiny, ktoré produkujú takéto zbraňové systémy, zároveň kupujú aspoň minimálnu sériu takýchto prostriedkov pre svoje vlastné ozbrojené sily,“ dodal.

Postup víta aj Jaroslav Naď

Takýto postup považuje za štandardný aj bývalý minister obrany Jaroslav Naď. Pripomína, že by mal mať zmysel aj z vojensko-technického a plánovacieho hľadiska.

„Je to nová informácia, lebo o zavedení systému BIA do našich ozbrojených síl sa nikdy predtým neuvažovalo. Uvažovalo sa iba o tom, že budeme mať Zuzany. To znamená, rozumiem tomuto kroku, nie je ale systémový a pán minister Kaliňák by mal v prvom rade vysvetliť, aké sú jeho plány systémovo z hľadiska modernizácie,“ skonštatoval Naď.

Ministerstvo obrany sa zatiaľ k podrobnostiam o možnej objednávke nových húfnic nevyjadruje. Minister Kaliňák však pred časom naznačil svoje plány.

„Je nevyhnutné, aby sme obnovili celé ozbrojené sily, pretože je stále čo obnovovať, aby sme rozvinuli ozbrojené sily do stavu, ktorý zodpovedá 21. storočiu,“ uviedol Kaliňák.

„Vidíme, že bezpečnostná situácia sa v našom susedstve bezprostredne zhoršuje. Z tohto pohľadu všetky armády, nielen slovenské ozbrojené sily, sa pozerajú na svoj arzenál a snažia sa čo najrýchlejšie ho modernizovať a doplniť počty,“ zhodnotil Macko.

Môžeme mať 16 húfnic

Novší typ samohybnej húfnice BIA je inšpirovaný svojou predchodkyňou Zuzanou 2, ktorú si od slovenskej zbrojárskej spoločnosti objednala aj Ukrajina a nasadila ju v bojoch. Má automatický systém nabíjania a dokáže útočiť aj na väčšie vzdialenosti.

„Bude mať rovnaké delo a rovnakú muníciu ako má systém Zuzana. Je postavená na podstatne ľahšom podvozku. To znamená rýchlejší pohyb v teréne alebo na cestách,“ opísal Macko.

„Zároveň je ten systém aj lacnejší. Bude dobré, keď aj slovenské ozbrojené sily ním budú disponovať,“ doplnil Naď. Podľa našich informácií plánuje minister obrany objednať 16 kusov samohybných húfnic BIA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko