Na hlavný obsah

Slovenský motorkársky gang premaľoval ukrajinské vlajky na tankoch na Dargove

Odvysielala to aj ruská štátna televízia.

Slovenský motorkársky gang premaľoval ukrajinské vlajky na tankoch na Dargove
Ilustračná snímka - tank na Dargove. Foto: TASR/Roman Hanc

Veľkú pozornosť vzbudila akcia slovenského motorkárskeho gangu Brat za Brata, ktorý si spravil výlet na Dargov k pamätníku víťazstva. Ich misiou bolo premaľovanie ukrajinských vlajok, ktoré tam niekto namaľoval na tanky.  

Téme sme sa venovali v relácii Overovňa, ktorú spolu s technologickým novinárom Martinom Hodásom pripravila redaktorka Petra Strižková.

Udalosť sa naozaj stala, nie je to fotomontáž. „Je však stále dôležité o tom hovoriť, pretože podobné organizácie aj prostredníctvom takýchto akcií participujú na ruskej propagande,“ upozorňuje Hodás. A to nielen u nás doma, ale aj v samotnom Rusku.

Gang Brat za Brata je podľa Hodása dlhodobo známy tým, že má veľmi dobré vzťahy s ruskou ambasádou a podieľa sa na jej informačných operáciách. Podobný účel mala aj nedávna akcia na Dargove. Zo sovietskej techniky odstránili ukrajinské vlajky a namiesto nich nasprejovali červené hviezdy.

Na sociálnych sieťach následne napísali, že je to znak konca „ukrajinizácie“ na Slovensku. V krvavých bojoch o Dargovský priesmyk pritom padli aj mnohí Ukrajinci.

Video z akcie následne vo svojom spravodajstve ukázala ruská štátna televízia Rossija 1, ktorá ukrajinské vlajky nazvala vandalizmom a pochválila sa, že statoční motorkári na tanky vrátili červené hviezdy, ktoré tam podľa nej právom patria.

Nebolo to po prvý raz, čo sa na Dargove realizovali podporovatelia ruskej agresie. Ešte v roku 2022 tam niekto na tanky nasprejoval písmeno Z.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko