Na hlavný obsah

Slovenský pôvod, výnimočná chuť a kvalita: To sú výrobky so Značkou kvality SK. Ich zoznam sa opäť rozrástol

Certifikáty si prevzali necelé dve desiatky producentov.

Slovenský pôvod, výnimočná chuť a kvalita: To sú výrobky so Značkou kvality SK. Ich zoznam sa opäť rozrástol
Značka kvalitných slovenských výrobkov. Foto: STVR

Slovenský pôvod a tiež výnimočná kvalita aj chuť. Aj to sú potraviny s označením Značka kvality SK. Získať ju môžu len tie, ktoré sú vo všetkých fázach vyrábané na Slovensku a obsahujú viac ako 75 percent domácich surovín. Ich zoznam sa opäť rozrástol. Certifikáty si na výstave Agrokomplex v Nitre prevzali necelé dve desiatky producentov.

Párky, dusená šunka či bravčová klobása z Pravotíc vznikajú čisto z domácich surovín. Ich kvalitu potvrdzuje aj Značka kvality SK.

Značke kvality potravín slovenského pôvodu sa v Správach venovala redaktorka Jana Obrancová:

„Je to také povzbudenie do ďalšej práce. Výrobky pochádzajú od nás z našej farmy, z nášho chovu, máme rozmnožovací chov a ten v celom objeme spracovávame do výrobkov. Všetko je naše, domáce. Nič nedokupujeme,“ priblížil predseda družstva v Pravoticiach Ľubomír Podoba.

Na zoznam pribudlo 40 výrobkov

Certifikát značky kvality si prevzali aj producenti cereálií, nealkoholického piva, pečiva, rýb a ďalších výrobkov. Celkovo ich do zoznamu pribudlo 40, vrátane ovčích jogurtov z Gemera.

„Máme vlastné stáda ovečiek, ktoré si dojíme a z nich vyrábame ovčie produkty. Značku kvality vnímam ako veľký prínos hlavne pre výrobcov a rovnako aj pre spotrebiteľov, pretože dokážu odlíšiť tie produkty na pulte a dokážu si vybrať naozaj tú slovenskú kvalitu,“ povedal chovateľ oviec a producent ovčích výrobkov z Gemera Marián Jackuliak.

„Garantuje im, ktoré pochádzajú zo slovenských poľnohospodárskych výrobkov, ale aj bezpečnosť a potrebné zdravotné aspekty,“ uviedol generálny riaditeľ Sekcie potravinárstva a obchodu agrorezortu Ivan Višňovský.

Značke chýba podpora vo verejnosti

Značka existuje už 20 rokov, čo aj samotní potravinári vítajú. Podľa nich jej však chýba väčšia podpora, ako aj propagácia vo verejnosti.

„Vnímame ju ako nie celkom dostatočnú napriek tomu, že sa dávali finančné prostriedky do televíznych kampaní. Treba pripraviť komplexnú stratégiu celkovej podpory, a to najmä na sociálnych sieťach, aby oslovila čo najširšie skupiny obyvateľstva, vrátane mladých ľudí,“ povedala riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová.

„Základom sú vždy finančné zdroje, ktoré ako pán minister avizoval, budeme hľadať. Na značku kvality bude oveľa väčšia mediálna podpora ako bývala určite najneskôr do Vianoc,“ dodal Višňovský.

Označenie Značka kvality SK má aktuálne pridelené asi 1 200 slovenských potravín od 250 slovenských výrobkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika