Na hlavný obsah

Slovenský raj oslavuje: Za chránenú krajinnú oblasť ho vyhlásili pred 60 rokmi. Na Slovensku má prvenstvo

Chrániť vzácnu prírodu zákonom žiadali už pred 100 rokmi.

Slovenský raj oslavuje: Za chránenú krajinnú oblasť ho vyhlásili pred 60 rokmi. Na Slovensku má prvenstvo
Archívna snímka uvítacej tabule v Slovenskom raji. Foto: STVR

Dvadsiaty prvý august je významný dátum aj pre Národný park Slovenský raj. Presne pred 60 rokmi vyvrcholili snahy ochranárov a turistov a toto územie vyhlásili za chránenú krajinnú oblasť. Išlo o prvé takéto územie svojho druhu na Slovensku.

Chrániť vzácnu prírodu zákonom žiadali najmä turisti zo Spiša už pred 100 rokmi. Dočkali sa 21. augusta 1964.

„Pred 60 rokmi, práve v auguste, bola uzákonená prvýkrát legislatívna ochrana tohto vzácneho územia,“ hovorí riaditeľ Správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil.

Výročiu vyhlásenia Slovenského raja za CHKO sa v Správach venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

Prvé rebríky, mostíky a stúpačky nainštalovali v Slovenskom raji ešte pred 2. svetovou vojnou. Po nej ich nadšenci vymieňali a opravovali. Vždy pritom dbali na to, aby nepoškodzovali prírodu.

Medzi nimi aj Karol Hric, ktorý neskôr v Slovenskom raji spoluzaložil Horskú službu. Slovenskému raju zasvätil celý svoj profesionálny život.

„Stúpačky v Prielome Hornádu sa robili tak, že chlapci viseli na lane a vtedy vŕtačky neboli, to sa robilo majzlíkom a kladivom. Zalievalo sa to olovom,“ priblížil bývalý riaditeľ okresnej správy CR v SNV Karol Hric.

Záujem turistov

A robilo sa vtedy za diéty. „Za 8-hodinovú robotu sme dostali 25 korún,“ spomína Hric. Pred 50 rokmi sa v ochrane Slovenského raja zamestnala aj Anna Leskovjanská. Raj veľa dal, ale aj vzal jej i celej rodine.

“Manžel bol tiež v štátnej ochrane prírody, tiež robil. Syn je teraz ako lesný inžinier tiež na Správe Národného parku. A syn, ktorý mi zahynul, bohužiaľ, tak ten bol náčelník Horskej služby. Zahynul pri páde vrtuľníka,“ povedala bývalá botanička Správy CHKO Slovenský raj Anna Leskovjanská.

Vyhlásenie Slovenského raja za chránenú krajinnú oblasť bol len prvý krok k jeho dnešnému statusu. „Pre významné prírodné hodnoty v roku 1988 bol Slovenský raj prekategorizovaný na Národný park,“ uviedol Dražil.

Slovenský raj priniesol miestnym aj živobytie. Cestovný ruch tu zamestnáva stovky ľudí. „Gro tvorí ubytovanie a potom tie doplnkové služby – stravovanie. Stále tu je veľký priestor na to, aby sa služby rozširovali,“ uviedol predseda Mikroregiónu Slovenský raj-Sever Marcel Kacvinský.

Aj preto, že o Slovenský raj majú veľký záujem domáci i zahraniční turisti. Podľa minuloročných štatistík ho denne navštívilo v priemere 3 350 návštevníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko