Na hlavný obsah

Počas SNP boli na najohrozenejších úsekoch: Elitní výsadkári sa najviac zaslúžili o zdržanie nacistických vojsk

Z Banskej Bystrice ustupovali ako poslední.

Počas SNP boli na najohrozenejších úsekoch: Elitní výsadkári sa najviac zaslúžili o zdržanie nacistických vojsk
Vojaci druhej československej paradesantnej brigády prešli tvrdým výcvikom Foto: STVR

Do Slovenského národného povstania (SNP) sa zapojili až v októbri 1944, napriek tomu v ňom zohrali významnú úlohu. Vojaci druhej československej paradesantnej brigády prešli tvrdým výcvikom. Preto ich nasadzovali na najohrozenejších úsekoch frontu.

Mali najväčšie zásluhy na zadržaní postupu nacistických vojsk. Z Banskej Bystrice ustupovali ako poslední.

Druhá československá paradesantná brigáda bola témou reportáže v relácii Aktuálne :24. Venovala sa jej redaktorka Alžbeta Sujová:

Druhá československá paradesantná brigáda vznikla v januári 1944. Tvorili ju najmä slovenskí vojaci zajatí Sovietmi a tiež tí, ktorí dezertovali. Mala tritisíc členov, ktorých vycvičili na parašutistov. Ich veliteľom sa stal podplukovník Vladimír Přikryl.

,,Ona bola formovaná predovšetkým na základe dobrovoľnosti. Pretože výsadkári a lietadlá vtedy boli takmer niečo nevídané pre veľkú väčšinu ľudí. Našťastie, z možno 14-tisíc zoskokov, ktoré mali v priebehu štyroch mesiacov v Jefremove, boli desiatky zranených, ale len jeden cvičný zoskok sa skončil smrťou,“ priblížil publicista Pavol Vitko.

Na Dukle ich zomreli stovky

Najprv ich vyslali do bojov na Dukle, kde prišli o vyše 600 vojakov. Na povstalecké územie ich presunuli až po dobití letiska v Krosne.

,,Odtiaľ potom realizovali transport, ktorý smeroval alebo na Tri duby, alebo na letisko Zolná. Tam pristáli a vykladali aj nejaké ťažké zbrane. Hneď z chodu ako prišla na povstalecké územie, bojovala v Trnavej hore, bojovala pri Brezne,“ pokračoval tajomník klubu umelcov, spisovateľov a historikov SZPB Ladislav Skrak.

Počas povstania táto parabrigáda tiež kryla ústup povstaleckých jednotiek do hôr. Potom ustúpila práve sem do kopcov nad Dolnou Lehotou. Jej obyvatelia s ňou spolupracovali a zásobovali tieto jednotky.

,,Začiatkom novembra sa presunuli z Jasenských hôr sem na Lom a tu sa ubytovali v barakoch antimónových baní. Veliteľstvo nadviazalo spojenie s mojím starým otcom, starostom obce, ktorý im prisľúbil potravinovú pomoc, ošatenie lieky alebo prevoz ranených do nemocnici do Podbrezovej. Každý pomohol nejakou múkou alebo už upečeným chlebom, mäsom,“ uviedla vnučka vtedajšieho starostu Dolnej Lehoty Zuzana Lamošová Beňovská.

Pamätník v Krpáčove

V Krpáčove pripomína hrdinstvá parašutistov pamätník, ktorý vznikol v roku 1976. Z výšky vyzerá ako tri padáky. Pred 13 rokmi však časť z neho odpadla. Obnovu inicioval Slovenský zväz protifašistických bojovníkov.

V Krpáčove pripomína hrdinstvá parašutistov pamätník.
V Krpáčove pripomína hrdinstvá parašutistov pamätník.Foto: STVR

,,Bolo potrebné nájsť nejaké rekonštrukčné technológie, aby sa dalo vrátiť celý výraz z tohto objektu. Dialo sa tak pri značne poškodenom torzálnom stave. Samozrejme, pomáhal nám všelikto. Najmä reštaurátor Andrej Šolka. Od roku 2015 sa už dalo znova realizovať slávnostnú formu osláv výročia povstania,“ dodal Ladislav Skrak.

Na cintoríne v Dolnej Lehote je aj niekoľko hrobov, kde pochovali exhumované telá účastníkov SNP. Boli medzi nimi tiež vojaci parabrigády, no nepodarilo sa ich identifikovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko