Na hlavný obsah

VIDEO: V Londýne horel palác Somerset House. Zasahovalo 125 hasičov

Požiar sa podarilo dostať pod kontrolu.

V centre Londýna dnes horel neoklasicistický palác Somerset House. Požiar sa večer podarilo dostať pod kontrolu, nikto neutrpel zranenia a hasiči dohášajú posledné ohniská. Posádky zostanú na mieste preventívne až do nedele. Na mieste to povedala zastupujúca komisárka londýnskych hasičov Keeley Fosterová.

Palác funguje ako centrum umenia, je v ňom okrem iného galéria. Umelecké predmety podľa správcu budovy poškodené neboli.

Zásah trval od 11:59 do 18:51 miestneho času (od 12:59 do 19:51 SELČ) a zúčastnilo sa na ňom 125 hasičov s 20 vozidlami, uviedli hasiči na webe. Príčina požiaru je zatiaľ neznáma, podľa Fosterovej okamžite začne vyšetrovanie.

Posádky pracovali neuveriteľne tvrdo vo veľmi horúcom počasí a žiari ohňa, aby ochránili Somerset House pred ďalšími škodami,“ povedala Fosterová.

„Požiar sa nachádzal v časti strešného priestoru budovy. Pre vek a konštrukciu budovy bol prvotný zásah pre posádky náročný, „dodala s tým, že v dôsledku toho hasiči nasadili štyri rebríky, vrátane jedného otočného, ktorý má 64 metrov.

Videá na sociálnych sieťach ukazovali, ako zo strechy budovy do vzduchu, nad Temžu a neďaleký most Waterloo Bridge stúpa sivý dym. Podľa BBC zamestnanci a návštevníci areálu stoja vonku a oblaky dymu sú vidieť zďaleka.

Stavba známa aj z filmov

Somerset House sa nachádza na nábreží Temže na južnej strane ulice Strand v obvode Westminster. Hlavná neoklasicistická časť budovy pochádza z rokov 1776 až 1796 a jej autorom bol architekt William Chambers. Neskôr pristavali viktoriánske krídla.

Ide tiež o populárnu filmársku lokáciu. Budova sa objavila napríklad v dvoch bondovkách Zlaté oko z roku 1995 a Zajtrajšok nikdy nezomiera z roku 1997.

V severnom krídle sídli galéria Courtauld Gallery, kde sa vystavujú obrazy starých aj moderných majstrov, vrátane Petra Paula Rubensa, Édouarda Maneta alebo Claudea Moneta.

Do zbierky patrí aj autoportrét Vincenta van Gogha s obviazaným uchom. Riaditeľ organizácie, ktorá budovu spravuje, oznámil BBC, že požiar vypukol v západnom krídle paláca, kde sa žiadne umelecké diela nenachádzajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet