Na hlavný obsah

Sopka Šiveluč na Kamčatke chrlila popol do výšky deviatich kilometrov. Mohlo by to ovplyvniť leteckú dopravu

Podľa Ruska po zemetrasení cunami nehrozí.

Na ruskom polostrove Kamčatka začala cez víkend erupcia sopky Šiveluč. Vulkán vychrlil popol až do výšky deviatich kilometrov. Na platforme Telegram to oznámili odborníci z vulkanologického a seizmologického inštitútu pri ruskej Akadémii vied. Činnosť sopky by mohla mať vplyv na leteckú dopravu.

Európske seizmologické stredisko (EMSC) medzitým uviedlo, že oblasť pri pobreží Kamčatky zasiahlo v sobotu zemetrasenie o sile 7,2 stupňa.

Podľa ruskej štátnej agentúry TASS otrasy o sile siedmich stupňov boli zaznamenané v Tichom oceáne, 108 kilometrov juhovýchodne od mesta Petropavlovsk-Kamčatskij. Zatiaľ nie sú žiadne správy o zranených.

Americké centrum pre varovanie pred cunami podľa agentúry Reuters varovalo pred možnou vlnou cunami. Kamčatská pobočka ruského ministerstva pre mimoriadne situácie však oznámila, že cunami nehrozí.

Šiveluč, jeden z najaktívnejších vulkánov na Kamčatke, sa nachádza asi 450 kilometrov severovýchodne od jediného väčšieho mesta na polostrove, Petropavlovska-Kamčatského. Kamčatka, ktorá leží v severozápadnom cípe Tichého oceánu, patrí k najaktívnejším seizmickým oblastiam sveta.

Na polostrove je okolo 200 sopiek, z ktorých dvadsaťdeväť je činných. Najvyššia z nich Ključevskaja dosahuje výšku 4 750 metrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet