Na hlavný obsah

Byť rodičom je drahé. Výdavky na deti sa vedia vyšplhať na desaťtisíce eur

Výchova dieťaťa sa pohybuje v rozmedzí 50-tisíc až 80-tisíc eur.

Byť rodičom je drahé. Výdavky na deti sa vedia vyšplhať na desaťtisíce eur
Nákup školských pomôcok. (ilustračné foto) Foto: TASR/Henrich Mišovič

Mať dieťa v dnešnej dobe nie je lacná záležitosť. Od narodenia až po dospelosť stojí rodičov podľa odborníka niekoľko desiatok tisíc eur. Po strednej škole môže ísť mladý človek pracovať na plný úväzok, ale aj pokračovať v štúdiu na vysokej škole.

Väčšina z nich je takmer bezplatná – ubytovanie, stravu či cestovné náklady hradia rodičia, ktorí sú povinní prispievať študentovi, až kým si nevie zarobiť na živobytie sám.

Výchova dieťaťa od narodenia až po dospelosť sa podľa odborníka na financie zo spoločnosti Partners Michala Mišíka pohybuje v rozmedzí 50-tisíc až 80-tisíc eur.

„Pri spodnej hranici sú rátané úplne len tie základné veci – oblečenie, nejakú školu, stravné, možno neskôr telefón. Akonáhle mi dieťa absolvuje nejakú mimoškolskú aktivitu, tak sumy rastú a preto sa môžeme baviť aj o tom, že čiastka je samozrejme potom vyššia,“ uviedol Mišík.

Náklady rodičov stúpajú už pred narodením. Potrebujú kúpiť kočík, postieľku či potreby pre bábätko. Roman Fusek zo vzdelávacieho projektu Národnej banky 5peňazí, upozorňuje na pokles príjmu.

„Na toto nám slúži v domácom rozpočte železná rezerva, ideálne odkladať si desať percent z bežného mesačného príjmu. Ak takúto rezervu nemáme, tak potom ideme do toho, že si musíme urobiť revíziu domáceho rozpočtu. Je fajn si odsledovať celý mesiac, povedzme, písať si, čo som kúpil a potom pekne vidím, kde môžem ušetri,“ poradil Fusek.

Ďalšie výdavky prichádzajú s povinnou školskou dochádzkou, ak si rodič nemôže dovoliť niektoré potreby, detská psychologička Petra Arslan Šinková odporúča komunikovať s dieťaťom,

„Keď poviem dieťaťu, že ja viem, že by si chcel mať takúto tašku, ale my si ju teraz nevieme dovoliť, kúpime lacnejšiu tašku, ale môžeme ju spoločne pekne vyzdobiť. Lebo keď povieme dieťaťu, ale to nie je dôležité, to nerieš, potom tým deti trpia. Rodič je frustrovaný zase z toho, že nevie splniť požiadavku,“ upozornila Šinková.

Staršie deti môžu pomôcť vlastným zárobkom

Pri stredoškolákoch a vysokoškolákoch je výhodou, že už si môžu privyrábať, čím odľahčia rodinný rozpočet. Vyživovacia povinnosť rodiča však trvá aj počas vysokej školy. Podmienkou je denné štúdium.

„Táto povinnosť trvá do okamihu, kým dieťa nie je schopné živiť sa samo. Čiže nie je dané konkrétnym vekom, nejakým číslom, ale schopnosťou živiť sa samo. Túto schopnosť dieťa nadobudne v zásade vtedy, keď ukončí vzdelávanie, či už na strednej škole alebo aj na vysokej škole,“ povedala advokátka Miroslava Dobrotková.

Rodič by si mal podľa zákona plniť voči dieťaťu vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu 30 percent zo životného minima.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika