Na hlavný obsah

Štát chce rozširovať kanalizácie, nemá ju viac ako polovica obcí. Najhoršie je na tom Banskobystrický kraj

Prišiel rad na menšie obce.

Štát chce rozširovať kanalizácie, nemá ju viac ako polovica obcí. Najhoršie je na tom Banskobystrický kraj
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Kanalizáciu v súčasnosti nemá viac ako polovica obcí na Slovensku a 15 percent ani vodovod. Najmenej napojených budov na kanalizáciu je v Banskobystrickom a najviac v Bratislavskom kraji. Viaceré vlády sa túto situáciu snažili zmeniť už od vstupu Slovenska do Európskej únie. Kým v minulosti štát podporil väčšie obce, teraz prišiel čas na tie menšie.

Ministerstvo investícií vyčlení milióny pre menšie obce, aby si dobudovali kanalizáciu. Niektoré sa už o to snažia roky, no pomoc z eurofondov nevedia využiť. Chýbajú im financie na začatie projektu.

„Máme viacero projektových dokumentácií, ktoré už sú staršie. Obec však momentálne, bohužiaľ, nemá financie ani na to, aby sme si tú projektovú dokumentáciu upravili,“ uviedla starostka obce Slančík Veronika Čisľáková.

Budovaniu kanalizácií a vodovodov na Slovensku sa v relácii Aktuálne :24 venovali redaktori Katarína Zakuťanská, Erik Adamson a Erik Vrábel:

Niektorí už majú projekt schválený, no roky čakajú na peniaze. „Máme od roku 2012 už stavebné povolenie, ale nepodarilo sa nám do dnešného dňa zohnať na toto peniaze. Potrebujeme okolo šesť až šesť a pol milióna eur,“ ozrejmil starosta Veličnej Daniel Laura.

Rezort investícií ponúka 350 miliónov eur. Peniaze pôjdu výlučne menším obciam. „O príspevok môžu žiadať obce, v ktorých žije do dvetisíc obyvateľov. Môžu žiadať aj vodárenské spoločnosti, ktoré sú zriadené mestami, obcami,“ vysvetlil riaditeľ odboru komunikácie rezortu Martin Dorčák.

Ministerstvo však uprednostní tri kraje z juhu a východu Slovenska. Štát hľadá riešenie aj pre ďalšie regióny. „Nám bolo prisľúbené na rokovaní vlády v Zákamenom na Orave, že pán minister Taraba by mal hľadať nejaké riešenie do konca roku, ako tieto obce na Orave odkanalizovať,“ doplnil Laura.

Problém trvá roky

Problém s nedostatkom obecných kanalizácií sa na Slovensku rieši už od vstupu do Európskej únie v roku 2004. Minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) tvrdí, že predchádzajúca vláda projekty budovania vodovodov a kanalizácií zrušila.

„S národným plánom dobudovania vodovodov a kanalizácií prišla ešte v roku 2019 vláda Petra Pellegriniho, no vláda Igora Matoviča ho v roku 2020 zrušila,“ ozrejmil minister Raši.

Predstaviteľ vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera, hovorí, že toto tvrdenie nie je pravdivé. „Z operačného programu Slovensko sme vyčlenili viac ako 750 miliónov eur,“ uviedol bývalý štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča.

Ministerstvo chce do konca júla vyhlásiť výzvy na vodovody a čistiarne odpadových vôd za ďalších 30 milión eur. Do marca 2025 zároveň vypracuje a spustí ďalšie výzvy na dobudovanie kanalizácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika