Na hlavný obsah

Štát chce spustiť web, kde bude porovnávať ceny potravín. Odborníci tvrdia, že to nebude fungovať

Hovoria, že to pomôže len zahraničným výrobkom.

Štát chce spustiť web, kde bude porovnávať ceny potravín. Odborníci tvrdia, že to nebude fungovať
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Vládne rezorty pripomienkujú zákon, pomocou ktorého chcú znížiť ceny potravín. Zákon o cenách zriadi štátnu webstránku, ktorá bude kontrolovať a porovnávať ceny základných potravín.

Web má pomôcť ľudom nakúpiť čo najlacnejšie. Obchodníci, analytici a aj samotní potravinári hovoria, že to nebude fungovať a pomôže to len zahraničným výrobkom.

Ministerstvo financií spustí od budúceho roka webovú stránku, ktorá bude zbierať informácie o cenách potravín od obchodníkov. Čo presne bude obsahom tejto stránky, či to, ako bude vyzerať, ešte nie je známe.

Stránke na porovnávanie cien základných potravín sa v Správach venoval redaktor Erik Adamson:

„Webové sídlo MF SR je efektívnym nástrojom, ktorý bude sústreďovať verejne dostupné cenové informácie na jednom mieste ako službu spotrebiteľskej verejnosti. Webstránka je súčasť opatrení, ktoré zákon o cenách umožňuje v rámci protiinflačného pôsobenia štátu,“ uviedlo ministerstvo.

Obchodníci a potravinári tvrdia, že táto pomoc štátu sa minie účinku. Namiesto znižovania cien podľa nich pôjde o štátnu reklamu na zahraničné produkty. Tie sú vo väčšine prípadov lacnejšie.

Kritika aj skepticizmus

„To môže byť na úkor obchodných sietí, ktoré v rámci svojej ponuky tovarov, kladú dôraz na kvalitné slovenské potraviny,“ tvrdí prezident Zväzu obchodu SR, COOP Jednota Filip Kasana.

„Takýmto spôsobom sa naši potravinári dostávajú do veľkej nevýhody a môže ich to určite aj poškodiť. Z dlhodobého hľadiska to môže znamenať pokles výroby slovenských potravín,“ upozorňuje hovorca Slovenskej poľnohosp. a potravinárskej komory Matej Korpáš.

„Máme dostatočne veľa skúseností už z minulosti, čo sa týka štátnych webov, tak som skôr k tomu skeptický. Myslím si, že prínos je do veľkej miery obmedzený,“ povedal analytik portálu Aktuality.sk Martin Odkladal.

Rezort financií argumentuje, že podobná služba na Slovensku už roky existuje. Cez štátny web chcú informácie o cenách sprehľadniť. „Poukazujeme na skutočnosť, že predajcovia už dlhodobo uverejňujú spotrebiteľské ceny napríklad na svojich platformách, letákoch atď. a spotrebiteľ má tým možnosť získať prehlaď o cenách domácich aj zahraničných výrobkov,“ tvrdí rezort.

Ceny základných potravín budú štátu dodávať samotní predajcovia. Rezort zverejní prvé informácie o vybraných tovaroch najneskôr 1. júla 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika