Na hlavný obsah

Prémiu na stavebné sporenie dostane od štátu viac ľudí. Ako sa počíta jej výška a kto dostane najviac?

Záujem o stavebné sporenie rastie.

Prémiu na stavebné sporenie dostane od štátu viac ľudí. Ako sa počíta jej výška a kto dostane najviac?
Ilustračná snímmka. Foto: STVR

Štátnu prémiu na stavebné sporenie dostane viac ľudí. Maximálny príspevok majú dosiahnuť tí, ktorí si ročne našetria viac ako 700 eur. Novú výšku prémie dostanú za rok 2025.

Vďaka nedávnemu nárastu úrokových sadzieb má štátom dotované stavebné sporenie na dosah čoraz viac ľudí. Napríklad tento rok dostanú maximálnu prémiu vo výške 70 eur tí, ktorí si usporili najmenej 1 000 eur. V roku 2023 to bolo až 2 800 eur. Dostupnosť prémie sa prejavila aj v záujme o tento produkt.

„Záujem o stavebné sporenie v poslednom období výrazne rastie. V minulom roku si ľudia uzavreli viac ako 70-tisíc nových zmlúv o stavebnom sporení, čo predstavuje nárast o 29 percent. Tento trend pokračuje aj v tomto roku. Za prvých šesť mesiacov si klienti u nás uzavreli viac ako 36-tisíc nových zmlúv,“ informoval hovorca Prvej stavebnej sporiteľne Matej Kubinec.

O prémiách za stavebné sporenie zisťoval viac v Správach redaktor Boris Novotňák:

Stavebné sporenie je určené na stavbu, kúpu, ale aj prestavbu bývania. Nárok na štátny bonus majú tí, ktorí zarábajú menej ako 1 900 eur v hrubom. Existuje však výnimka.

„Komu najviac odporúčame, sú sporitelia do 18 rokov, pretože tam sa nedokladuje výška príjmu, či už príjmu rodičov, alebo sporiteľa, ktorý preukazuje finančné prostriedky,“ ozrejmil výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas Matej Dobiš.

Štátny bonus je ďalšou položkou už tak napätého štátneho rozpočtu. Sporitelia sa nemusia obávať, vláda ho neplánuje zahrnúť do balíka konsolidačných opatrení.

„Finančné zdroje na štátnu prémiu sú v súčasnosti štandardne zahrnuté do rozpočtu ministerstva dopravy, ale v tomto prípade sa bavíme až o rozpočte na rok 2026, keďže štátna prémia za rok 2025 sa bude vyplácať až v nasledujúcom roku,“ uviedol hovorca ministerstva financií Pavol Kirinovič.

Stavebné sporenie je rovnako dostupné ako v roku 2011. Aj vtedy ekonomická kríza a vysoké úroky spôsobili podobný limit na dosiahnutie štátnej prémie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika