Na hlavný obsah

Štátny tajomník Š. Kuffa prerušil predstavenie v Malej Frankovej. Ministerka kultúry zvažuje prešetrenie

Inscenácia je vhodná od 18 rokov veku.

Štátny tajomník Š. Kuffa prerušil predstavenie v Malej Frankovej. Ministerka kultúry zvažuje prešetrenie
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS). Foto: SITA

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Štefan Kuffa prerušil divadelné predstavenie. Išlo o hru Národného divadla Košice Moje baby, ktoré sa konalo v amfiteátri v obci Malá Franková.

Z predstavenia ho vyviedol starosta obce. Na sociálnej sieti o tom informoval šéfredaktor Zamagurských novín Lukáš Marhefka, ktorý sa na predstavení zúčastnil ako divák.

„Zažil som niečo tak nehorázne, až sa z toho doteraz chvejem. Sedel som ako divák na predstavení Národného divadla Košice. Do predstavenia svojvoľne vstúpil štátny tajomník Štefan Kuffa a začal určovať, pre koho je predstavenie vhodné a pre koho vhodné nie je. Kto by tam mal ostať sedieť a kto by tam sedieť nemal. Svojvoľne prerušil výstup herečky a keď sme začali kričať a odmietať jeho správanie, tak ma označil za slniečkára a priestor nechcel opustiť až kým neprišiel starosta a neodviedol ho odtiaľ,“ opísal situácia krátko po incidente Marhefka.

Štátny tajomník Štefan Kuffa sa k incidentu vyjadril vo videu, ktoré zverejnil na svojom facebookovom profile. Hovorí v ňom, že ho napadli „herci alebo kulisári zo Štátneho divadla Košice a nie hocičím, ale rovno tyčami“.

Ako opísal, najskôr absolvoval folklórne podujatie a svätú omšu. „Na záver pustili perverzný film, pričom v hľadisku boli malé deti – sedem, osem, desaťročné. Keď som ich upozornil na to, že to nemajú púšťať a vyzval som rodičov aj deti, aby ich poslali preč, napadli nás tyčami. A ten, čo to natáčal na video, dostal po ruke, neviem, či nemá zlomený aj palec, to som sa nestihol ani opýtať. Padol mobil na zem a rozbíjali mi môj telefón,“ tvrdí Kuffa.

Ministerka zvažuje prešetrenie organizácie divadla

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) zvažuje nariadiť prešetrenie organizácie nedeľňajšieho (18. 8.) divadelného predstavenia Moje baby v obci Malá Franková. Na sociálnej sieti to zdôvodnila podozrením na porušenie zákona v súvislosti s ohrozením mravnej výchovy mládeže.

Šimkovičová pritom poukazuje na fakt, že inscenácia nie je vhodná pre divákov mladších ako 18 rokov.

„Organizátori festivalu Zogrod v Malej Frankovej túto skutočnosť však vo svojich materiáloch neuviedli, čo považujem za veľkú chybu a zlyhanie pri organizácii,“ uviedla ministerka. Konanie štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Štefana Kuffu vysvetlila snahou upozorniť na nevhodnosť programu.

„Chcem odsúdiť akékoľvek násilie na kultúrnych podujatiach a zdôrazniť potrebu dôsledného a zodpovedného správania organizátorov pri verejných podujatiach,“ zdôraznila Šimkovičová, upozorňujúca na škodlivý efekt, ktorý mohla mať inscenácia, svojím obsahom i jazykom, na prítomných maloletých divákov.

Herečka hovorí o cenzúre

Herečka Ľuba Blaškovičová, ktorá účinkovala v predstavení, na sociálnej sieti napísala, že nič šialenejšie a nehoráznejšie a dehonestujúcejšie pre umeleckú tvorbu a umelca stojaceho práve na javisku nezažila.

Štátny tajomník Kuffa, ktorého nazvala cenzorom, priamo vstúpil do predstavenia, zastavil ho a vyháňal divákov. Predstavenie bolo prerušené a nasledovala hádka medzi ním a divákmi.

„Incident mal na dvakrát pokračovanie, aj keď sme aspoň prvú polovicu dohrali. Provokácie, útoky, vyhrážanie – krik, ochranka, za rohom polícia… Určite Národné divadlo Košice vydá oficiálne stanovisko. Som jeho zamestnankyňa, ktorá plnila pracovné úlohy,“ uviedla herečka.

Starosta obce Malá Franková Milan Kalafut povedal, že na sociálne siete sa dostali nepravdivé údaje. „Divadlo nebolo vhodné pre maloleté deti, obec ani poľovníci ho nepozývali. Nebolo vhodné pre našu zamagurskú lokalitu,“ uviedol. Kto teda divadlo na podujatie pozval, nevedel povedať. „Štátny tajomník nikomu neublížil, ja som prišiel robiť poriadok a odvolal som to,“ dodal.

Národné divadlo Košice v stanovisku na sociálne sieti uviedlo, že inscenáciu si vybrali organizátori. „Inscenáciu divadlo označuje ako vhodnú pre divákov od 18 rokov. Organizátori festivalu na svojich materiáloch vhodnosť neuviedli a za túto skutočnosť sa dnes nášmu divadlu ospravedlnili,“ píšu v stanovisku.

„Vzniknutá situácia však neoprávňovala nikoho, aby do predstavenia zasiahol a začal divákov z kultúrneho podujatia vyháňať. V prípade, že mal štátny tajomník MŽP SR Štefan Kuffa pochybnosť o vhodnosti predstavenia pre maloletých, mal na to upozorniť organizátorov. I keď treba povedať, že je na posúdení rodičov, či je dané predstavenie pre ich detí vhodné, odporúčanie divadla či festivalu je len informatívne,“ pokračuje divadlo.

Inscenácia Moje baby je najlepšia írska hra roku 2008 a 2009. V Národnom divadle v Košiciach mala premiéru 25. novembra 2016 na Malej scéne, účinkujú v nej herečky Alena Ďuránová, Dana Košická a Ľuba Blaškovičová.

Opozícia chce odvolávať

Incident vyvolal vlnu nevôle medzi opozičnými stranami. Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR by mal byť okamžite odvolaný. Jeho správanie je agresívne a neprijateľné, uviedla opozičná SaS.

PS v reakcii vyhlásilo, že Kuffa sa vo svojom presvedčení „morálnej nadradenosti“ rozhodol kázať prítomným o tom, pre koho je a pre koho nie je predstavenie o troch generáciách žien a ich životoch vhodné. „Nehorázne tak zasiahol nielen do umeleckej tvorby, ale aj do slobody ľudí, ktorí sa rozhodli kultúrne a príjemne stráviť večer s rodinami a priateľmi,“ napísalo PS na sociálnej sieti.

Exministerka kultúry za hnutie OĽANO (dnes hnutie Slovensko) Natália Milanová uviedla, že je nebezpečné, ak sa predstaviteľ štátu, ktorý má v prvom rade slúžiť ľuďom, „zaháňa kladivom na čarodejnice“ a chce brániť všetkému, čo nespĺňa jeho predstavy.

Téme sme sa venovali aj v relácii Správy. Pozrite si reportáž redaktoriek Ivany Ratkovskej a Andrey Šeligovej:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko