Na hlavný obsah

Stavbári sa budú môcť ľahšie domáhať nevyplatenej mzdy. Nedostanú však plnú sumu

Pomôže im novela Zákonníka práce, ktorá platí od augusta.

Stavbári sa budú môcť ľahšie domáhať nevyplatenej mzdy. Nedostanú však plnú sumu
Ilustračná snímka stavbárov. Foto: STVR

Pracovníci v stavebníctve sa môžu jednoduchšie domáhať nevyplatenej mzdy. Pomôže im v tom novela Zákonníka práce, ktorá platí od augusta. Ak stavbárov nevyplatí zamestnávateľ, vzniká im nárok na výplatu od dodávateľa stavebných prác. Plnú sumu mzdy ale nedostanú.

Ak pracujete v stavebníctve a nedostanete výplatu od vášho zamestnávateľa, môžete o ňu žiadať priamo u dodávateľa, ktorý si firmu, v ktorej pracujete, najal na stavebné práce.

„Čo sa týka nevyplatených miezd zamestnancov v stavebníctve, tak s týmto problémom sa z času na čas stretávame. Predovšetkým pri firmách, ktoré majú ekonomické problémy a nemajú napríklad na vyplatenie odvodov,“ povedal prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik.

Vymáhaniu nevyplatených miezd zamestnancov v stavebníctve sa v Správach venoval redaktor Silvester Roštár:

Nové pravidlá

Zatiaľ čo pred desiatimi rokmi bolo zistených 377 trestných činov nevyplatenia mzdy, vlani to bolo 113. Nové pravidlá Zákonníka práce by mali zamestnancom v stavebníctve pomôcť.

„Zamestnanec musí písomne požiadať toho dodávateľa a ten mu musí do 30 dní mzdu vyplatiť. Tam treba zdôrazniť to, že sa to vypláca len do výšky minimálnej mzdy,“ priblížil odborník na pracovné právo z CMS Slovakia Pavol Kundrik.

Podmienkou je, aby zamestnanec pracoval na výstavbe, oprave, prestavbe či demolácii budov, čo vyplýva zo vzťahu subdodávateľa a dodávateľa.

„Každý zamestnávateľ si veľmi dobre rozmyslí, či nevyplatí mzdu svojim zamestnancom, pretože tí majú pochopiteľne ponuky inej práce od konkurencie,“ dodal Kováčik.

V stavebníctve nemá kto pracovať

Stavebné firmy v posledných mesiacoch zaznamenali nárast zákaziek. Trápi ich však to, že v stavebníctve nemá kto pracovať.

„Záujem o prácu v stavebníctve je podpriemerný. Najviac hľadajú firmy projektových manažérov, stavbyvedúcich či strojníkov. Priemerný ponúkaný plat v inzerátoch zo stavebníctva je 1 700 eur,“ uviedla hovorkyňa pracovného portálu Alma Career Slovakia Ľubica Melcerová.

Najvyššie zárobky ponúkajú firmy zváračom, tesárom či lešenárom. Podľa Asociácie priemyselných zväzov a dopravy bude do budúceho roku chýbať na Slovensku takmer 29-tisíc pracovníkov v stavebníctve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika