Na hlavný obsah

Stovky obyvateľov Novej Bane ostali bez pitnej vody. Opakuje sa to skoro každé leto

Bez vody sú aktuálne dve mestské časti Stará Huta a Bukovina.

Stovky obyvateľov Novej Bane ostali bez pitnej vody. Opakuje sa to skoro každé leto
Studňa v Novej Bani. Foto: STVR

Časť obyvateľov Novej Bane už niekoľko dní nemá prístup k pitnej vode. Problém spôsobilo sucho. Obyvatelia dvoch mestských častí majú problém s nedostatkom vody dlhodobo.

Bez vody sú aktuálne dve mestské časti Stará Huta a Bukovina, teda spolu viac ako tristo domácností.

„Tento problém sa vyskytuje skoro každé leto na základe vlastne nepriaznivých klimatických podmienok. Takisto sa s týmto spája aj poruchovosť vody, ktorá spôsobuje že niektoré mestské časti, nielen už spomínané Stará Huta a Bukovina, ale aj v Novej Bani sa nachádzajú bez prístupu k vode,“ priblížila hovorkyňa mesta Nová Baňa Lenka Šubová.

Situácii s pitnou vodou v Novej Bani sa v Správach venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Bez prístupu k pitnej vode sú obyvatelia oboch mestských častí už šiesty deň. „Máme tri malé deti. Stalo sa, že sme boli štyri dni bez vody. Nemala som im ani kde umyť, zuby, wécko, hygiena základná a to neohovorím ani o pití, jedení varení,“ sťažuje sa obyvateľka Novej Bane.

Obyvatelia chcú trvalé riešenie

Stredoslovenská vodárenská spoločnosť pristavuje v dotknutých lokalitách cisternu s pitnou vodou. Podľa miestnych však pre všetkých nevystačí a žiadajú trvalé riešenie.

„Daná situácia si vyžaduje riešiť daný problém investíciou t.j. vybudovaním nového doplňujúceho vodného zdroja. Túto investíciu bude zabezpečovať spoločne mesto Nová Baňa a Stredoslovenská vodárenská spoločnosť,“ hovorí riaditeľ výrobno-prevádzk. činností, StVS, a.s. Miroslav Fajčík.

Kedy vybudujú v meste nový vodný zdroj, vodohospodári nateraz nevedia. Havarijnú situáciu by mohlo čiastočne vyriešiť aj zrekonštruovanie jednej z miestnych studní s úžitkovou vodou.

„Snažíme sa tam spraviť nový prístrešok studni. Pre obyvateľov oblasti Bukovina to bude určite prínos nakoľko im to zabezpečí základné fungovanie pre ich domovy,“ uviedol konateľ, Mestské lesy spol. s r.o. Nová Baňa Tomáš Polc. Prístrešok by mal byť podľa mestských lesov hotový ešte v tomto roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny