Na hlavný obsah

V Zlatnom a Skýcove si pripomenuli hrdinov SNP. Pochodu sa zúčastnil aj prezident Pellegrini

Bolo to prvýkrát, čo bol na pochode slovenský prezident.

V Zlatnom a Skýcove si pripomenuli hrdinov SNP. Pochodu sa zúčastnil aj prezident Pellegrini
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini počas príhovoru pri Pamätníku SNP v obci Zlatno. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V obciach Zlatno a Skýcov si SNP pripomenuli už v sobotu (24. 8.). Spája ich partizánsky chodník. Od roku 1988 po ňom každoročne prejdú stovky ľudí, aby si tak pripomenuli hrdinov povstania. Prešiel po ňom aj prezident Peter Pellegrini.

Obec Skýcov sa stala jednou z hlavných partizánskych základní v Tribečskom pohorí na jeseň 1944. „Dnešný pochod znamená pre obec Skýcov veľmi veľa, lebo jednoducho má dlhodobú tradíciu. Vzdávame úctu padlým hrdinom, aby sme nezabúdali na hrôzy druhej svetovej vojny,“ ozrejmil starosta obce Skýcov Tomáš Kolembus.

Partizánske oddiely mali viac ako 1 100 mužov. Pôsobili v celom okolí Skýcova, Zlatna, Zlatých Moraviec a Topoľčianok.

Viac o pochode zisťovala v Správach redaktorka Marína Opálková:

„V spoločnom úsilí je sila, ktorá pretvára svet. V týchto horách bojovali ľudia rôzneho zamerania. Boli to ženy, muži, boli to evanjelici, boli to katolíci, boli bez viery. Jediná spoločná myšlienka bola vydobyť si slobodu a zachovať si život,“ povedal predseda nitrianskej organizácie Zväzu protifašistických bojovníkov Jozef Havel.

Tridsiatyšiesty ročník pochodu medzi obcami Zlatno a Skýcov mal takmer 600 účastníkov. Partizánsky chodník vedie po stopách hrdinov SNP. Medzi pochodujúcimi boli aj vládny predstavitelia spolu s prezidentom Petrom Pellegrinim. Je to vôbec prvýkrát, kedy bol na pochode prezident.

„Ja by som odporučil každému z okolia, aby každý rok sem prišiel, pretože tu načerpá energiu. Svojím pochodom a účasťou prejavíme aj pietu a úctu k udalostiam, ale hlavne človek spraví niečo aj pre svoje telo a svoje zdravie,“ skonštatoval prezident Pellegrini.

„Čo je najdôležitejší odkaz, že sa pochodu zúčastňuje strašne veľa malých detí, takže bude mať nasledovníkov. To je veľmi dôležité,“ podotkol Kolembus.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny