Na hlavný obsah

SNS chce zaviesť povinnosť umiestniť vlajku na všetky budovy patriace štátu

Cieľom zákona je aj upevnenie vnímania štátnych symbolov.

SNS chce zaviesť povinnosť umiestniť vlajku na všetky budovy patriace štátu
Na snímke Andrej Danko (SNS). Foto: Pavol Zachar

SNS predložila na nadchádzajúcu septembrovú schôdzu Národnej rady (NR) SR návrh zákona, ktorého cieľom je posilniť ochranu štátnych symbolov.

Strana chce zaviesť povinnosť umiestniť štátnu vlajku na všetky budovy vo vlastníctve štátu. Informovala o tom hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

Cieľom zákona je podľa jej slov nielen zjednotenie a zviditeľnenie štátnych inštitúcií, ale aj upevnenie vnímania štátnych symbolov, ako neoddeliteľného prvku reprezentácie suverenity i nezávislosti Slovenskej republiky.

„Je neprípustné, aby na štátnych budovách viseli symboly, ktoré ohrozujú naše základné hodnoty a národnú identitu. Naša vlajka musí byť prítomná všade, kde je prítomný štát. Je to dôkaz úcty a rešpektu voči našej vlasti aj občanom,“ uviedol predseda SNS Andrej Danko.

Neúcta voči štátnym symbolom

SNS podotkla, že v poslednom období dochádza k čoraz častejšiemu javu, keď niektoré orgány štátu alebo verejné inštitúcie podporujú konkrétne ideológie prostredníctvom vyvesovania vlajok, ktoré ich reprezentujú.

„Tento trend je často spájaný s LGBTI komunitou. To vedie k polarizácií spoločnosti a nepriamo diskriminuje osoby s odlišným názorom. Navrhovaný zákon má za cieľ obnoviť názorovú neutralitu štátnych inštitúcií a zabezpečiť, aby štátne orgány slúžili všetkým občanom rovnako, bez ohľadu na ich názorové preferencie,“ vysvetlila Škopcová.

Predkladaný zákon je tiež podľa jej slov odpoveďou na rastúce prejavy neúcty voči štátnym symbolom, ktoré sú v priamom rozpore s hodnotami, na ktorých stojí naša republika. „SNS týmto návrhom vysiela jasný signál, že ochrana našich štátnych symbolov je a bude prioritou,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko