Na hlavný obsah

Hodnota gastrolístkov stúpne. Podľa prevádzkovateľov reštaurácií to však na plnohodnotný obed nebude stačiť

Vyššie stravné začnú zamestnávatelia vyplácať od septembra.

Hodnota gastrolístkov stúpne. Podľa prevádzkovateľov reštaurácií to však na plnohodnotný obed nebude stačiť
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Od septembra sa zvýši stravné a tiež príspevok na jedlo od zamestnávateľa. Podľa prevádzkovateľov reštaurácií to aj napriek vyššej hodnote gastrolístkov na plnohodnotný obed nestačí.

Dnes je minimálne stravné 5,85 eur. Od septembra porastie o 38 centov, teda na 6,23 eur. „Za mesiac apríl 2024 mesačne kumulatívny index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní v Slovenskej republike dosiahol zvýšenie o 5,3 desatiny percentuálneho bodu,“ informovala hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Natália Holubová.

Za 6,23 eur sa však ľudia najedia len málokde. Podľa asociácie hotelov a reštaurácií sa obedové menu v reštauráciách pohybuje od 5,80 eur až do 14 eur.

„Je to reálne v samoobslužných reštauráciách, v reštauráciách so servisom, s obsluhou to reálne nie je. Je to reálne, keď si odmyslíme polievku k menu, takže to hlavné jedlo sa v tejto hodnote navariť dá,“ skonštatovala majiteľka reštaurácií a jedální v Bratislave Zuzana Čonka Bošanská.

Zvýšeniu stravného a príspevku na jedlo sa v Správach venovala Andrea Škutová:

,,Priemerná cena jedál u nás už je pri dnešnej hladine potravín 8,50 eur. Museli by sme pristúpiť k väčšine jedál bezmäsitých a ponížiť kvalitu jedál,“ uviedol prevádzkovateľ reštaurácie v Košiciach Michal Bednár.

Pre zamestnávateľov by to nemal byť problém

Vyššie stravné by podľa Rastislava Machunku nemal byť pre zamestnávateľov problém. Tým, že sa zvyšuje pravidelne, sú na to pripravení. Lacnejšie obedy však môžu poskytovať vo vlastných jedálňach.

„Pokiaľ ide o výrobné firmy tak majú vlastné stravovacie zariadenia. Je to podľa prevádzkových možností firmy a jej zaradenia z hľadiska pracovných možností,“ povedal viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

,,Veľké medzinárodné korporácie, ktoré sídlia v drahých budovách a majú predražené gastro prevádzky vo svojej blízkosti, tak za danú sumu nedokážu zamestnancom poskytnúť riadne stravovanie, čiže pre takéto podniky, je to vlastne nutné, pre stabilizáciu zamestnancov,“ uzavrela sociologička Zuzana Kusá.

Vyššie stravné začnú zamestnávatelia vyplácať od septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika