Na hlavný obsah

Stredoškoláci rozbiehajú vlastné podnikanie. Rodinná tradícia ich priviedla k originálnemu nápadu

Vďaka podnikateľskému inkubátoru sa im ho aj podarilo uskutočniť.

Stredoškoláci rozbiehajú vlastné podnikanie. Rodinná tradícia ich priviedla k originálnemu nápadu
Stredoškoláci rozbiehajú vlastné podnikanie. Foto: STVR

Postupujú ešte len do maturitného ročníka, no už rozbiehajú vlastné podnikanie. Štyroch gymnazistov zo Žiaru nad Hronom priviedla rodinná tradícia k originálnemu nápadu. Vďaka podnikateľskému inkubátoru sa im ho aj podarilo uskutočniť.

S nápadom prišiel 18-ročný Patrik, ktorého pradedo bol známy bylinkár a ľudový liečiteľ. Rozhodol sa držať rodinnej tradície a chcel vytvoriť špeciálnu čajovú zmes. Pridali sa k nemu traja spolužiaci.

„Receptúry, ktoré on používal, som ja ako následník zdedil a prispôsobil som si ich tak, aby vznikol tento náš nový produkt, ktorý je tri v jednom. Kombinujeme bylinky, med a citrón do jednej prémiovej kapsule. Čaje máme zatiaľ v troch príchutiach. Každá je na inú chorobu alebo na iný zdravotný problém,“ priblížil zakladateľ podnikania Patrik Hrabaj.

Úspešnému príbehu maturantov sa v Správach venovala redaktorka Alžbeta Sujová:

Aby sa im podarilo plán zrealizovať, vstúpili do podnikateľského inkubátora, kde získali cenné rady, ako svoje podnikanie rozbehnúť.

„Učíme ich, že pri každej aktivite sa vyskytnú veci, ktoré vás prekvapia, aj že niečo musíte prerobiť, a to aj vtedy, keď si myslíš, že to máte urobené úplne perfektne. Aj v ich prípade sa stalo, že veľa vecí mali urobených možno lepšie ako 95 percent ľudí, napriek tomu sa to zhodilo a urobilo sa to nanovo. Sami videli, že sa veci dali urobiť oveľa kvalitnejšie,“ priblížil projektový manažér podnikateľského inkubátora Rozbehni sa! Jozef Kováč.

Úspechy v súťažiach

So svojím produktom uspeli na krajskom aj celoslovenskom kole súťaže. Chuť čaju je podľa nich výnimočná najmä vďaka postupu výroby. Museli sa však popasovať aj s viacerými výzvami.

„Najťažšie na začiatkoch bola určite hygiena, veterina a spôsoby, ako sa to môže vyrábať. Muselo sa spolupracovať so žiarskou hygienou, aby priestory vyhovovali a takisto, aby vyhovovalo to, ako sa to vyrába,“ hovorí spoluzakladateľ Matej Ťahúň.

Gymnazisti spolupracujú aj s dobročinnou organizáciou ,,Iniciatíva mladý užitočný“, ktorá pomáha napríklad deťom z detských domovov, onkologickým pacientom, či seniorom.

„Iniciatíve poskytujeme čaje a nejaké naše finančné prostriedky, aby mohli pomáhať. Spoluorganizujeme aj rôzne projekty a eventy,“ priblížil Hrabaj.

Mladým ľuďom, ktorí by chceli začať podnikať, odkazujú, že uspeje ten, kto sa nevzdá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko