Na hlavný obsah

Bývalý Mečiarov hovorca Krošlák či Šimkovičovej tajomník Machala. Sú známe mená prvých členov Rady STVR

Ministerka kultúry ich vymenovala vo štvrtok.

Bývalý Mečiarov hovorca Krošlák či Šimkovičovej tajomník Machala. Sú známe mená prvých členov Rady STVR
Budova Slovenského rozhlasu. Foto: STVR/Patrik Tarics

Novými členmi Rady Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) sa stali Peter Benčurík, Jozef Krošlák, Lukáš Machala a Jarmila Mikušová. Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) ich vymenovala vo štvrtok 1. augusta na základe výberového konania.

„Päťčlenná hodnotiaca komisia zasadala 24. júla a vypočula 19 kandidátov, ktorí splnili formálne požiadavky a zúčastnili sa na osobnom pohovore,“ dodalo ministerstvo kultúry.

Lukáš Machala v súčasnosti zastáva post generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva kultúry. Pri presadzovaní nového zákona o STVR zastával názor, že jej predchodca – RTVS, nie je objektívny. V tom čase v rozhovore pre reláciu RTVS Reportéri povedal, že vo vysielaní by mali dostávať priestor rôzne názory. Aj ten, že Zem nie je guľatá.

Jarmila Mikušová fungovala v Rade RTVS od roku 2019 až do jej zániku. Pri uznesení Rady o tom, že bývalý riaditeľ telerozhlasu Ľuboš Machaj nesplnil oznamovaciu povinnosť písomne informovať Radu RTVS o zámere vstúpiť do zmluvného záväzku v súvislosti s podpisom Kolektívnej zmluvy RTVS, hlasovala za. Spolu s ňou rovnako hlasovali ďalší štyria členovia Rady a uznesenie prijali. Proti boli traja členovia Rady.

Jozef Krošlák je bývalým hovorcom Vladimíra Mečiara. Peter Benčurík je bývalým hovorcom Slavie Capital.

Pribudne ešte päť členov

Ministerka vyberala za rezort kultúry troch kandidátov, ktorých odporučila výberová komisia. Štvrtého člena nominoval minister financií. Zvyšných piatich členov Rady STVR zvolia poslanci Národnej rady SR na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

„Nominácie možno predkladať do 9. augusta, očakávam, že okolo 6. septembra sa uskutoční zasadnutie výboru. Z tých, ktorí splnia všetky náležitosti kandidatúry budú poslanci voliť na septembrovej schôdzi,“ potvrdil pre TASR predseda parlamentného mediálneho výboru Roman Michelko (SNS).

Nové kreovanie rady súvisí so zákonom, ktorým sa od 1. júla dovtedajšia RTVS zmenila na STVR a skončil sa zároveň mandát generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja i členov orgánu dohľadu.

Rada bude mať po novom kompetenciu voliť generálneho riaditeľa, rovnako ho v prípade naplnenia zákonných ustanovení bude môcť odvolať.

SaS: Nominácia Krošláka a Machalu je absolútne nevhodná

Vymenovanie politikov alebo ľudí s kontroverznou minulosťou do orgánov Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) je neakceptovateľné a zníži dôveryhodnosť verejnoprávneho média. Tvrdí to strana SaS, ktorá reaguje na informáciu o vymenovaných členoch orgánu dohľadu telerozhlasu.

Liberáli špeciálne poukazujú na menovanie generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva kultúry Lukáša Machalu a bývalého hovorcu Vladimíra Mečiara Jozefa Krošláka. Ich nomináciu považujú za absolútne nevhodnú.

„Zaručene to bude viesť k zníženiu dôveryhodnosti celej inštitúcie. Vyzývame preto vládu a najmä ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú, aby svoje nominácie do Rady STVR prehodnotili,“ vyhlásil predseda SaS Branislav Gröhling.

Šéf liberálov presvedčený, že práve pri takýchto nomináciách sa ešte viac zvýrazňuje absencia verejného vypočutia kandidátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko