Na hlavný obsah

Syn elitného nacistu sa snaží obetiam svojho otca vrátiť identitu. Dokumentuje to nový film STVR

Film vznikol pri príležitosti 80. výročia SNP.

Syn elitného nacistu sa snaží obetiam svojho otca vrátiť identitu. Dokumentuje to nový film STVR
Rakúsky reportér a spisovateľ Martin Pollack. Foto: STVR

Obetiam svojho otca, ktorý bol elitný nacista, vracia rakúsky reportér a spisovateľ Martin Pollack identitu a tvár. Po stopách temných udalostí na strednom Slovensku sa v novom dokumentárnom filme vydáva prekladateľ Michal Hvorecký. Film vznikol pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP).

Dlhé roky netušil, že je potomkom vojnového zločinca. Martin Pollack v knihe Smrť v bunkri približuje príbehy obetí svojho otca. Elitný nacista Gerhard Bast sa po potlačení SNP podieľal na vraždách partizánov aj obyvateľov na strednom Slovensku.

„Úmysel týchto vrahov bol, aby títo ľudia zmizli z povrchu zemského. A takto vlastne majú svoje mená, majú svoju identitu, svoje tváre a takto im vraciam to, čo im chceli navždy zobrať,“ priblížil novinár a spisovateľ Martin Pollack.

Dokumentu o reportérovi Martinovi Pollackovi sa v Správach venoval redaktor Dominik Veľas:

,,Aj keď on priamo za to nemôže, ale má tú sebareflexiu, že sú potomkovia nacistov, vrahov a chcú sa s tým vyrovnať. Ako Martin hovorí, treba o tom hovoriť,“ uviedol režisér filmu Jaroslav Vojtek.

Silným momentom pre rakúskeho spisovateľa bolo, keď videl obete svojho otca. „Bolo predovšetkým strašné, že som práve v múzeu videl prvýkrát fotografiu obetí svojho otca. A to presne popisujem v knihe. Je to predsa len trošku iné, keď o obetiach čítate a keď ich vidíte,“ hovorí.

Dostupný na Dvojke

Po stopách udalostí na strednom Slovensku sa v novom dokumentárnom filme vydáva jeho priateľ Michal Hvorecký, ktorý preložil jeho knihu.

„Námet bol taký, že Martin Pollack bude chodiť po stopách svojho otca. Bohužiaľ, Martin ťažko ochorel, takže tú úlohu som prenechal Mišovi Hvoreckému,“ vysvetlil Vojtek.

„Snažiť sa pochopiť minulosť, ktorá je nevyhnutná. Najlepší odkaz je, čo je príbehom aj Martina Pollacka, že každý príbeh musí byť vypovedaný bez ohľadu na to, ako je bolestivý,“ vyhlásil autor námetu a spoluscenárista Jakub Julény.

Film vznikol z iniciatívy banskobystrického štúdia STVR. „Je mnoho projektov, ktorými si pripomíname 80. výročie SNP, či v rozhlasovom, alebo televíznom vysielaní. Dokument Martin Pollack Pohľad do priepastí považujem za ten najvýraznejší počin, ktorý sme pri príležitosti 80. výročia SNP pripravili,“ riaditeľ Štúdia STVR Banská Bystrica Miroslav Debnár.

Diváci si ho môžu pozrieť na televíznej Dvojke vo štvrtok (29. 8.) po 20.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko