Na hlavný obsah

T. Taraba odmieta preventívny odstrel medveďov. Podľa ekológa len mení argumentáciu tak, ako sa mu to hodí

Minister reagoval na stanovisko Európskej komisie.

T. Taraba odmieta preventívny odstrel medveďov. Podľa ekológa len mení argumentáciu tak, ako sa mu to hodí
Zľava minister životného prostredia Tomáš Taraba a medveď hnedý. Foto: TASR/Martin Baumann a Miroslav Košírer/koláž STVR

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) odmieta, že by na Slovensku dochádzalo k preventívnemu odstrelu medveďov.

Reaguje tak na stanovisko Európskej komisie, podľa ktorej by to bolo v rozpore s európskou legislatívou. Ekológ tvrdí, že minister mení argumentáciu podľa toho, ako sa mu to hodí.

Portál Euractiv zverejnil tvrdenie eurokomisie, podľa ktorého je preventívny odstrel medveďa hnedého vylúčený.

Zástupcovia eurokomisie tak reagovali na stanovisko Štátnej ochrany prírody (ŠOP), v ktorom uviedla, že zmeny v zákonoch umožnia robiť odstrely preventívne a v predstihu.

„V smernici o biotopoch nie je priestor na preventívne usmrtenie. Výnimka je možná len za podmienky, že neexistuje ekonomicky alebo technicky uspokojivá alternatíva a ak výnimka nepoškodí priaznivý stav ochrany populácie medveďa hnedého v rámci jeho prirodzeného výskytu,“ vysvetlila hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba preventívny odstrel šelmy odmieta. „Slovensko nevykonáva žiaden preventívny odstrel medveďov. Nový zákon jasne hovorí, že ak sa vyhlási mimoriadna situácia a určí sa ochranná zóna okolo miest a obcí, v danej zóne netreba čakať na to, aby prišlo k útoku na človeka alebo k jeho usmrteniu, ale už prítomnosť medveďa v chránenej zóne je dôvod na preventívnu ochranu človeka,“ povedal Taraba.

Ministrova argumentácia a názor ekológa

Podľa bývalého člena Zásahového tímu Medveď Mariána Hletka ministrova argumentácia nesedí.

„V minulosti jasne argumentoval a nedávno to potvrdil aj štátny tajomník Filip Kuffa, že vďaka novej legislatíve, ktorú pripravili, chcú zastreliť každého medveďa, ktorý prekročí nimi stanovenú líniu, nejakú buffer zónu. Teda bez toho, aby bol jasne identifikovaný, bez toho, aby ten medveď spôsoboval škody alebo svojím správaním ohrozoval ľudí,“ priblížil Hletka.

Práve to by mohlo byť pre eurokomisiu podľa odborníka problém. Komisia však dopĺňa, že hoci znenie zákona nie je úplne v súlade s európskou smernicou, celkovo ju neporušuje.

Eurokomisia tak chce monitorovať uplatňovanie zákona, ktorý Národná rada SR schválila v máji. Marián Hletko však tvrdí, že zatiaľ nebol podľa nej usmrtený žiaden jedinec.

„Nová legislatíva hovorí, že ministerstvo môže vydávať výnimku v prípade, že sa vyhlásila mimoriadna situácia. Pokiaľ mám správne informácie, ministerstvo doteraz žiadnu výnimku na odstrel medveďa nevydalo. Všetkých zhruba 50 medveďov usmrtili na základe buď dohody so ŠOP, usmrcovali ich poľovné združenia alebo ich usmrtil zásahový tím.“

Doplnil, že ministerstvo životného prostredia zatiaľ dostalo päť žiadostí o mimoriadny odstrel dokopy 26 medveďov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál