Na hlavný obsah

VIDEO: Salkazanov v repasáži neuspel. Definitívne tak zhasla aj posledná slovenská olympijská nádej

Z Paríža odchádzame s jedným bronzom.

VIDEO: Salkazanov v repasáži neuspel. Definitívne tak zhasla aj posledná slovenská olympijská nádej
Slovenský zápasník Tajmuraz Salkazanov v boji s Bielorusom Mahamedchabibom Kadžimahamedovom. Foto: Punit PARANJPE/AFP/AFP/Profimedia

Slovenský zápasník Tajmuraz Salkazanov prehral na olympijskom turnaji v Paríži v prvom kole repasáže s Bielorusom Mahamedchabibom Kadžimahamedovom z tímu neutrálnych športovcov a s OH sa rozlúčil.

Súboj sa skončil nerozhodne 6:6 na body, v prospech súpera rozhodla vyššie ohodnotená akcia. Salkazanov tak vo voľnom štýle v kategórii do 74 kg zaznamenal dve prehry.

Už v piatok (9. 8.) podľahol v osemfinále Uzbekovi Razambekovi Žamalovovi 3:11 na body. Definitívne tak zhasla aj posledná slovenská olympijská nádej.

Kadžimahamedov sa v 2. kole opravných bojov stretne s albánskym reprezentantom Čermenom Valievom. Ak uspeje, bude bojovať v sobotu večer o bronz proti Viktorovi Rassadinovi z Tadžikistanu.

Dvadsaťosemročný Salkazanov sa na rozdiel od osemfinálového duelu snažil ísť proti striebornému medailistovi z OH v Tokiu viac do kontaktu a útočil mu najmä na nohy.

Po minúte a pol ho vytlačil mimo žinenku a pripísal si prvý bod. Kadžimahamedov bol potom počítaný za pasivitu, v časovom limite nebodoval, takže si ďalší bod zapísal Salkazanov a po prvej perióde viedol 2:0.

Na začiatku druhej sa však dostal do náročnej pozície, z ktorej sa „nevyhrabal“ a Bielorus po dvojbodovej akcii vyrovnal. Kouč Cap si vypýtal trénerskú výzvu, pretože pretočenie zo strany súpera nepovažoval za dokončené, no v proteste neuspel, takže Kadžimahamedov získal bod navyše. Následne však Salkazanov opäť vytlačil súpera zo žinenky a vyrovnal na 3:3.

Pozrite si záznam prvej časti zápasu slovenského reprezentanta proti Bielorusovi:

Nevyšla mu premiéra pod piatimi kruhmi

Rodák z Dagestanu, ktorý reprezentuje Bielorusko od roku 2020, bol však stále vo vedení, lebo narozdiel od slovenského reprezentanta zaznamenal počas zápasu dvojbodovú akciu. Salkazanov preto musel útočiť a opäť sa snažil protivníka vytlačiť, čo sa mu nepodarilo a Bielorus sa z kontraútoku dostal do vedenia 5:3.

V dramatickom závere Salkazanov ďalším úspešným vytlačením znížil a napokon aj vyrovnal na 6:6, lenže pri konečnej remíze hralo ďalšie kritérium v jeho neprospech.

Slovenskému reprezentantovi tak nevyšla premiéra pod piatimi kruhmi. Štvornásobný majster Európy a dvojnásobný vicemajster sveta už v piatok podľahol v osemfinále Žamalovovi.

Súper ho síce neskôr postupom do finále potiahol do repasáže a dal mu ešte šancu zabojovať o bronzovú medailu, no Salkazanov neuspel ani proti Kadžimahamedovi.

Pozrite si druhú časť a záver zápasu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport