Na hlavný obsah

Tempo rastu úmrtí na AIDS dosiahlo najrýchlejšiu úroveň na svete. Môže za to ruská propaganda, tvrdia odborníci

Propaganda odhovára ľudí, aby si nechali liečiť.

Tempo rastu úmrtí na AIDS dosiahlo najrýchlejšiu úroveň na svete. Môže za to ruská propaganda, tvrdia odborníci
Propaganda Ruska má vplyv na epidémiu HIV, tvrdia odborníci. Foto: Unsplash

Experti zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), poukázali na to, že vplyv ruskej propagandy zhoršuje epidémiu vírusu HIV vo východnej Európe. Výsledkom je nárast úmrtí v súvislosti s AIDS o 34 percent. Tému si všíma britský denník The Guardian.

Vo východnej Európe a centrálnej časti Ázie vzrástol počet novo diagnostikovaných prípadov o pätinu to za uplynulých 14 rokov. Tempo rastu úmrtí dosiahlo najrýchlejšiu úroveň na svete.

Ako ruská propaganda negatívne vplýva na epidémiu HIV vysvetlila v rubrike Čítanie zo zahraničnej tlače v Rádiu Slovensko redaktorka Slovenského rozhlasu Tamara Lištiaková:

Ruská propaganda totiž odhovára ľudí od toho, aby sa liečili a podkopáva snahu zabrániť šíreniu nákazy, skonštatoval britský denník.

Aktéri napojení na Moskvu podľa Guardianu napríklad bojujú proti substitučnej liečbe opioidmi. Tá znižuje riziko nákazy HIV u drogovo závislých, píšu noviny.

V Kazachstane napríklad tento program výrazne obmedzili, upozornil špeciálny poradca Európskeho zastúpenia svetovej zdravotníckej organizácie, francúzsky lekár Michel Kazacin.

Na stretnutí s prezidentom krajiny si vypočul, že z jednej strany sa dozvedá, že táto terapia je efektívna a bezpečná. Naopak, z druhej strany počúva o tom, že je to symbol západného sveta a nepomáha.

V Rusku pracujú mnohí migranti z okolitých štátov. Ak sú medzi nimi HIV pozitívni, obávajú sa brať si so sebou lieky alebo podstúpiť liečbu v krajine. Hrozí im totiž deportácia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet