Na hlavný obsah

Teplotné rekordy padali aj u našich susedov. V maďarskej obci Baja presiahla teplota 40 stupňov Celzia

Česko zažilo najteplejší deň tohto roka.

Teplotné rekordy padali aj u našich susedov. V maďarskej obci Baja presiahla teplota 40 stupňov Celzia
Ilustračná snímka - Česko zažilo najteplejší deň v tomto roku. Foto: ČTK/Profimedia/Radek Vebr

Streda (14. 8.) sa v Česku stala dosiaľ najteplejším dňom tohto roka, teplotné rekordy boli prekonané na niekoľkých staniciach. Najvyššia teplota bola v Strážnici na južnej Morave, kde meteorológovia namerali 37,1 stupňa Celzia. Informovala o tom stanica ČT24.

„Dnešné teploty v nižších polohách presiahli na mnohých miestach hodnotu 34 stupňov Celzia. Najteplejšie bolo v Juhomoravskom kraji, kde sa teploty prehupli až nad 37 stupňov,“ napísal na Facebooku Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Teplotné rekordy padali najmä na moravských a sliezskych staniciach, napríklad v meste Přerov bolo popoludní 35,4 stupňa, čím sa prekonal 72-ročný rekord tejto stanice.

ČHMÚ na vysoké teploty opakovane upozorňoval a vydal pred nimi aj výstrahu. Pokračovať by podľa jeho predpovede mali ešte vo štvrtok (15. 8.). Viac než tropických 30 stupňov meteorológovia očakávajú najmä v stredných a severozápadných Čechách a na väčšine územia Moravy a v časti Sliezska. Výstraha na týchto miestach platí do odvolania.

„Vzhľadom na dlhotrvajúce suché a veľmi teplé počasie bude hroziť až do odvolania najmä v oblasti južnej Moravy a okolia nebezpečenstvo vzniku a šírenia požiarov,“ varoval tiež ČHMÚ.

V noci na štvrtok sa v Česku začnú podľa meteorológov objavovať prvé prehánky a búrky, ktoré môžu byť aj silné. Pokračovať môžu aj počas štvrtka, keď sa presunú aj do východnej časti ČR.

Druhý teplotný rekord v Maďarsku

Po utorňajšom (13. 8.) dennom teplotnom rekorde 40,7 stupňa Celzia nameranom na juhu Maďarska v obci Kelebia padol rekord dennej najvyššej teploty aj v stredu. V meste Baja totiž namerali 40,4 stupňa Celzia. Informovala o tom maďarská meteorologickú služba HungaroMet.

Baja aj Kelebia sú v Báčsko-malokumánskej stolici. Doteraz platný teplotný rekord 14. augusta s hodnotou 39,7 stupňa Celzia evidujú z roku 1957. Namerali ho v obci Ásotthalom v Čongrádsko-čanádskej stolici, takisto na juhu krajiny.

V Maďarsku platí od stredy do nedele tretí stupeň výstrahy pred horúčavami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet