Na hlavný obsah

Tretina ľudí si berie prvú hypotéku už pred tridsiatkou. Len niektorí sa s pomocou obracajú na rodinu

Kde sú nehnuteľnosti aktuálne najdrahšie?

Tretina ľudí si berie prvú hypotéku už pred tridsiatkou. Len niektorí sa s pomocou obracajú na rodinu
Tretina ľudí si prvú hypotéku vyberie už pred tridsiatkou. Foto: Unsplash

Svoju prvú hypotéku si ľudia berú najčastejšie vo veku od 26 do 30 rokov. Spolu s ďalšími vekovými kategóriami pod 30 rokov tvorí táto skupina približne tretinu všetkých žiadateľov.

Vo dvojici si berie hypotéku 29 percent populácie, čo im z pohľadu zdrojov príjmov, ale aj dostupných úspor môže uľahčiť situáciu. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu, ktorý pre 365.bank realizovala agentúra Ipsos v júli na vzorke 1 050 respondentov.

Na to, aby bol žiadateľ o hypotéku úspešný, potrebuje mať štandardne vlastné zdroje vo výške aspoň 20 percent z ceny nehnuteľnosti, pripomenula šéfka PR banky Linda Valko Gáliková.

Približne 28 percent respondentov prieskumu financuje túto časť z vlastných úspor, zatiaľ čo 13 percent využíva finančnú pomoc od rodiny. Pre približne 12 percent opýtaných založia rodičia aj vlastnú nehnuteľnosť.

Ceny nehnuteľností

Priemerná cena nehnuteľností na Slovensku v prvom štvrťroku tohto roka podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) dosahovala 2 423 eur za štvorcový meter (m2), pričom ceny sa výrazne líšia podľa regiónov.

Najdrahšie sú v Bratislavskom kraji, kde priemerne vychádzajú na 3 087 eur/m2. Najlacnejším regiónom je naopak Nitriansky kraj, kde ceny dosiahli v priemere 1 405 eur/m2, teda menej ako polovicu.

Dvojizbový byt v hlavnom meste s rozlohou 60 m2 tak môže vyjsť na viac ako 185-tisic eur, pričom na jeho financovanie by boli štandardne potrebné úspory aspoň 37-tisíc eur.

„Banky však v špecifických prípadoch, ktoré sa týkajú práve mladých ľudí, vedia výnimočne poskytnúť aj vyššie, až 90 percent financovanie. Avšak majú na to presne stanovené interné pravidlá, ako aj zákonné limity,“ upozornila Valko Gáliková.

Žiadatelia vo veku do 35 rokov môžu tiež v rámci daňového priznania požiadať o štátny daňový bonus na zaplatené úroky.

„Túto možnosť majú počas prvých piatich rokov splácania. Výhodou je, že po splnení podmienok môžu získať naspäť až polovicu zaplatených úrokov, a to až do výšky 1 200 eur ročne,“ doplnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika