Na hlavný obsah

Trump o Harrisovej: Nevedel som, že je černoška, stala sa ňou pred niekoľkými rokmi

Viceprezidentka hovorí o Trumpovej povestnej neúcte.

Trump o Harrisovej: Nevedel som, že je černoška, stala sa ňou pred niekoľkými rokmi
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová. Foto: SITA/AP Photo/Stephanie Scarbrough, Pool

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová označila výroky bývalého šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa o jej rasovej identite za jeho povestné rozdeľovanie a neúctu. Informovali o tom v noci na štvrtok (1. 8.) agentúry Reuters a AP, ktoré Trumpove výroky o Harrisovej označili za nepravdivé.

Trump v stredu (31. 7.) naznačil, že Harrisová využíva svoju rasovú identitu na politické účely. „Vždy bola indického pôvodu a propagovala to. Nevedel som, že je černoška. Až kým sa pred niekoľkými rokmi zrazu nestala černoškou a teraz chce byť takto označovaná. Rešpektujem oba (pôvody), ale ona zjavne nie,“ vyslovil Trump na stretnutí s černošskými novinármi.

Takto sa vyjadril exprezident USA Donald Trump o rasovej identite viceprezidentky USA Kamaly Harrisovej na stretnutí s černošskými novinármi:

O niekoľko hodín neskôr Harrisová označila jeho výrok za ďalšiu pripomienku toho, aké boli štyri roky pod jeho vedením pre krajinu.

„Bola to tá istá stará šou. Rozdeľovanie a neúcta. Američania si zaslúžia niečo lepšie,“ povedala viceprezidentka na stretnutí so ženskou skupinou Sigma Gamma Rho v Houstone.

Pozrite si reakciu Kamaly Harrisovej na slová Donalda Trumpa:

Harrisová je dcérou jamajského otca a indickej matky. Svoj pôvod nikdy neskrývala, napríklad aj tým, že navštevovala univerzitu, kde v minulosti študovali Afroameričania, uviedol denník The New York Times (NYT). Dlhodobo sa hlási k černošskému aj ázijskému pôvodu, poznamenala agentúra Reuters.

Republikán Trump sa v novembrových prezidentských voľbách pravdepodobne stretne s demokratkou Harrisovou. Súčasný viceprezident sa do kampane zapojil po tom, čo súčasný prezident Joe Biden pred časom z boja odstúpil.

Jej kandidatúru však musí potvrdiť Demokratická strana na svojom zjazde koncom tohto mesiaca. Republikáni už oficiálne nominovali Trumpa.

Najnovšie predvolebné prieskumy predpovedajú tesný súboj. V prieskume agentúry Reuters/Ipsos zverejnenom tento týždeň vedie Harrisová nad Trumpom o jeden percentuálny bod v pomere 43 ku 42 percentám. Jej náskok je však v rámci štatistickej chyby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet