Na hlavný obsah

Úder blesku odstavil jedinú jadrovú elektráreň v krajine. Bez elektriny ostalo aj hlavné mesto Arménska

Elektráreň zasiahol blesk v piatok neskoro večer.

Úder blesku odstavil jedinú jadrovú elektráreň v krajine. Bez elektriny ostalo aj hlavné mesto Arménska
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Úder blesku v piatok (30. 8.) večer v Metsamore spôsobil odstavenie jedinej arménskej jadrovej elektrárne, informovali tamojšie úrady. TASR píše na základe správy agentúry Reuters a portálu azatutyun.am.

Elektráreň zasiahol blesk v piatok neskoro večer, čo spôsobilo jej odpojenie od siete, uviedli arménske úrady. Automatické bezpečnostné systémy stanice prepli reaktor do režimu bezpečného odstavenia. Viaceré oblasti vrátane Jerevanu ostali bez elektrickej energie.

Personál v súčasnosti pracuje na opätovnom spustení elektrárne. Tá sa nachádza približne 25 kilometrov od hlavného mesta Jerevan a je pod dohľadom arménskej vlády.

Jediný funkčný reaktor v Metsamore, ktorý vyrába približne 40 percent arménskej elektrickej energie, bol uvedený do prevádzky v roku 1980 a pôvodne mal byť vyradený ešte v roku 2017. Bývalá vláda však predĺžila jeho prevádzku do roku 2026, a to aj napriek obavám Západu o bezpečnosť. Súčasná arménska vláda schválila ďalšie desaťročné predĺženie. Zaviazala sa, že do roku 2036 postaví v Metsamore nový reaktor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet