Na hlavný obsah

Ukrajina podozrieva Rusov, že zabili a rozštvrtili vojnového zajatca. Žiada o preverenie fotografií

Rusko popiera mučenie či iné formy zlého zaobchádzania so zajatcami.

Ukrajina podozrieva Rusov, že zabili a rozštvrtili vojnového zajatca. Žiada o preverenie fotografií
Rusko sa snaží zastrašiť Ukrajincov, upozornil ukrajinský komisár pre ľudské práva. Foto: TASR/AP

Komisár ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubinec žiada Medzinárodný výbor Červeného kráža a OSN, aby preverili pravosť fotografií, ktoré zachytávajú údajne ukrajinského vojnového zajatca, ktorému ruskí vojaci po zabití odrezali hlavu a končatiny. Ako informovala agentúra Reuters, tieto zábery kolujú na sociálnych sieťach od soboty.

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin uviedol, že vo veci sa začalo vyšetrovanie.
„Rusko neustále opakuje zločiny nacistov a okato prejavuje absolútne pohŕdanie všetkými normami civilizovaného sveta,“ napísal Kostin v statuse v aplikácii Telegram.
Rusko popiera mučenie alebo iné formy zlého zaobchádzania s vojnovými zajatcami, dodal Reuters.

Popravy desiatok zajatcov aj mučenie

Vyšetrovacia komisia OSN pre Ukrajinu v správe uverejnenej v marci však uviedla, že zdokumentovala hodnoverné obvinenia z popráv najmenej 32 ukrajinských vojnových zajatcov. Stalo sa to v období od decembra 2023 do februára 2024 a komisia nezávisle overila tri z týchto incidentov.

Trojčlenná vyšetrovacia komisia tiež informovala, že zhromaždila ďalšie dôkazy o tom, že Rusko systematicky mučilo ukrajinských vojnových zajatcov. Zdokumentovala hrozby znásilnením a používanie elektrického prúdu na elektrošoky na genitáliách.

Podľa komisie rozsah takýchto prípadov mučenia by bolo možné prirovnať k
zneužívaniam známym ako zločiny proti ľudskosti, pričom ich výskyt označila za „rozšírený a systematický“.

Nedá sa zabudnúť a odpustiť

Lubinec vo svojom statuse pripomenul, že vojna na Ukrajine je hybridná. „Šírením podobných fotografií a videí na sociálnych sieťach a páchaním takýchto činov chce nepriateľ zastrašiť Ukrajincov: civilistov aj armádu,“ zdôraznil Lubinec. „Pri pohľade na takéto zábery je jasné jedno: na takéto veci sa nedá zabudnúť a odpustiť! Za zločiny musí byť trest,“ zdôraznil.

Ombudsman sa súčasne obrátil na OSN a OBSE s výzvou, aby reagovali na ostreľovanie Rusmi dočasne okupovaného mesta Volnovacha v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Upozornil, že ide „vlastne o provokáciu, keď agresorská krajina sama ostreľuje územia pod svojou kontrolou“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet