Na hlavný obsah

Ukrajina posiela humanitárnu pomoc Rusom: Rusko v Kurskej oblasti opustilo starých ľudí aj rodiny s deťmi, tvrdí Kyjev

Koľko ruských civilistov v Ukrajinou obsadených obciach zostáva, nie je jasné.

Ukrajina posiela humanitárnu pomoc Rusom: Rusko v Kurskej oblasti opustilo starých ľudí aj rodiny s deťmi, tvrdí Kyjev
Ruské úrady z Kurskej oblasti evakuovali desaťtisíce obyvateľov.  Foto: TASR/AP

Ukrajina vybudovala v Sumskej oblasti sklady, odkiaľ posiela humanitárnu pomoc ruským civilistom v Kurskej oblasti, ktorej časť obsadila. Informuje o tom Reuters s odvolaním sa na ukrajinského ministra vnútra Ihora Klymenka.

„Ukrajina plní svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodného humanitárneho práva. Občania opustení Ruskom sú väčšinou starší ľudia, osoby so zdravotným postihnutím a rodiny s deťmi. Potrebujú potraviny, vodu a lieky,“ napísal na platforme Telegram Klymenko. Dodal, že ukrajinské úrady pripravili asi 150 potravinových balíčkov, ktoré armáda odviezla ruským civilistom v Kurskej oblasti.

Ruská prokremeľská organizácia medzitým podľa serveru The Moscow Times oznámila, že dvaja jej členovia zahynuli pri ostreľovaní, keď pomáhali s evakuáciou ľudí z Kurskej oblasti.

Ukrajinský minister nespresnil, koľko skladových priestorov úrady zriadili. Na videu, ktorým svoje oznámenie sprevádzal, je vidieť okrem iného veľký nafukovací stan a ukrajinskí vojaci, ktorí vykladajú, nakladajú a prenášajú plastové balíčky.

Humanitárny koridor

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Veřeščuková vo štvrtok uviedla, že Ukrajina pracuje na možnej trase humanitárneho koridoru pre evakuáciu civilistov z Kurskej oblasti do ukrajinského mesta Sumy.

Ruská strana o koridor na svoje územie nepožiadala, dodala podpredsedníčka vlády. Predtým sľúbila, že do vymedzenej zóny budú mať prístup medzinárodné humanitárne organizácie.

Koľko ruských civilistov v Ukrajinou obsadených obciach zostáva, nie je jasné. Ruské úrady už skôr oznámili, že z Kurskej oblasti evakuovali desaťtisíce miestnych obyvateľov. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet