Na hlavný obsah

Ukrajina tvrdí, že v Kurskej oblasti zajala vyše 100 ruských vojakov

Kurská oblasť je v centre pozornosti od 6. augusta.

Ukrajina tvrdí, že v Kurskej oblasti zajala vyše 100 ruských vojakov
Na videosnímke, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v piatok 9. augusta 2024, kolóna ruských armádnych vozidiel sa presúva do Sudžanského okresu v Kurskej oblasti. Foto: TASR/AP

Vyše 100 ruských vojakov údajne zajali v stredu (14. 8.) ukrajinské sily pri cezhraničných útokoch v ruskej Kurskej oblasti. Uviedol to vo štvrtok (15. 8.) nemenovaný zdroj z prostredia ukrajinských bezpečnostných síl, informuje agentúra Reuters.

Zajatých 102 vojakov ruského 488. gardového motostreleckého pluku a jednotky Achmat predstavuje podľa citovaného zdroja vôbec najväčšiu jednorazovo zajatú skupinu vojakov, odkedy Rusko vo februári 2022 napadlo Ukrajinu.

„(Ukrajinskí vojaci) obsadili a vyčistili rozľahlú, betónovú, zo všetkých strán dobre opevnenú baštu s podzemnými komunikačnými a vojenskými ubytovacími priestormi, jedálňou, zbrojnicou a dokonca aj kúpeľmi,“ uviedol zdroj.

Zároveň zverejnil fotografie, ktoré zachytávajú desiatky zajatých ruských vojakov, ako sedia či ležia na zemi v bunkri a ich prilby i zbrane sú uložené pri stene. Zdroj dodal, že zajatí Rusi budú neskôr vymenení za ukrajinských zajatcov.

Pravidelné výmeny

Ukrajina a Rusko si pravidelne vymieňajú vojnových zajatcov. Zatiaľ posledná takáto výmena prebehla v júli, pričom ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec tento týždeň oznámil, že so svojím ruským náprotivkom rokuje o ďalšej.

Kyjev zároveň tvrdí, že od začiatku ruskej invázie sa mu už podarilo dosiahnuť, aby sa do vlasti z ruského zajatia vrátilo už 3 405 ľudí.

Kurská oblasť je v centre pozornosti od 6. augusta, keď na jej územie vtrhli ukrajinské ozbrojené sily, v dôsledku čoho od minulého piatka platí v regióne režim mimoriadnej situácie podľa federálnej stupnice.

Ukrajina tvrdí, že sa jej počas tejto najväčšej cezhraničnej operácie od začiatku ruskej invázie už podarilo získať v Rusku územie s rozlohou vyše 1 000 kilometrov.

Ruské úrady uvádzajú, že po útoku na Kurskú oblasť z nej evakuovali celkovo už takmer 200-tisíc ľudí. Evakuáciu nariadili aj v časti Belgorodskej oblasti, kde vo štvrtok taktiež vyhlásili režim mimoriadnej situácie podľa federálnej škály.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko