Na hlavný obsah

Kursk ako nárazníková zóna: Skupina ruských vojakov sa môže ocitnúť odrezaná od zásob a zvyšku armády

Ruskej armáde sa nedarí Ukrajincov zatlačiť späť.

Kursk ako nárazníková zóna: Skupina ruských vojakov sa môže ocitnúť odrezaná od zásob a zvyšku armády
Na snímke ruskí vojaci, ktorých údajne zajali ukrajinské sily. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po prvý raz jasne stanovil ciele operácie v Kurskej oblasti. Podľa neho je jej dôvodom vytvorenie nárazníkovej zóny, aby ruské sily odtiaľ nemohli útočiť na Ukrajinu.

Hlava štátu doteraz hovorila o ochrane pohraničných obcí v Sumskej oblasti, ktoré čelili neustálemu ruskému ostreľovaniu. Ukrajinci vedú v pohraničnom regióne prekvapivú a podľa dostupných informácií aj úspešnú ofenzívu.

Podľa ruských telegramových kanálov Ukrajinci zničili v oblasti tretí a posledný most cez rieku Sejm, odrezali tak armádu od zásobovacích trás v jednom z okresov.

Už pred desiatimi rokmi spálila anexia Krymu a okupácia časti Donbasu mosty medzi Ruskom a Ukrajinou. To pokračuje aj dnes, tentoraz však mosty nie sú symbolické ale strategické. Kyjev zničil v Kurskej oblasti zrejme už tretí dôležitý most.

Ak sa informácia, ktorú priniesol portál New Voice, potvrdí, môže sa skupina ruských vojakov ocitnúť v takzvanom kotli, teda odrezaná od zásob aj zvyšku armády.

Hviezdna pechota

Ruskej armáde sa stále nedarí zatlačiť Ukrajincov späť za hranice. Moskva preto stiahla vojakov zo Vzdušných a vesmírnych síl po celej krajine. Tí napríklad chránili radarové stanice včasnej výstrahy pred jadrovým útokom či základne strategických bombardérov.

Takzvaná hviezdna pechota už údajne aj utrpela vážne straty, napísal investigatívny portál Važnyje istorije.

Analytik Jacob Kirgegaard z nemeckého Maršalovho fondu pre portál Nastojašče vremja povedal, že ak sa Ukrajine podarí udržať v Kurskej oblasti pozície, prinútiť Rusko k veľmi drahým protiútokom, teoreticky môže dosiahnuť strategický posun vo vojne a kontrolu niektorých logistických uzlov.

Napriek kritickej situácii, v Kurskej oblasti neboli zatiaľ žiadni vysokopostavení ruskí politici, všíma si nezávislý portál televízie Dožď. Vladimir Putin je dokonca na trojdňovej návšteve Azerbajdžanu. Tam, ako poznamenal moderátor televízie, posedáva, usmieva sa a neformálne rokuje v rozopnutej košeli.

Putin nechce vyhlásiť vojnový stav

Ruský opozičný politik Dmitrij Gudkov tvrdí, že Putin robí všetko pre to, aby sa príliš neupozorňovalo na situáciu v regióne. Som si istý, že Putin to jednoducho nechce, bojí sa, a nechce vyhlásiť vojnový stav, pretože by to so sebou prinieslo množstvo legislatívnych a ekonomických dôsledkov. Moskva dokonca ani nezvolala zasadnutie Bezpečnostnej rady.

Ukrajina za dva týždne obsadila podľa tvrdenia Kyjeva 1 150 štvorcových kilometrov ruského územia a 82 prihraničných obcí, vrátane Sudži. Práve cez toto mesto prúdi ruský zemný plyn do krajín Európskej únie.

Inštitút pre výskum vojny však dávnejšie tvrdenia Kyjeva o dobytom území spochybňoval. Odborníci dodávajú, že situácia v oblasti je nejasná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál