Na hlavný obsah

Ukrajinským utečencom v Maďarsku hrozí, že prídu o bývanie. Časť z nich môže skončiť na Slovensku

Maďarsko vydalo nové nariadenie.

Ukrajinským utečencom v Maďarsku hrozí, že prídu o bývanie. Časť z nich môže skončiť na Slovensku
Archívna snímka - ukrajinskí utečenci na slovenskej hranici. Foto: STVR

Tisícom ukrajinských utečencov v Maďarsku hrozí, že prídu o strechu nad hlavou. Podporu na bývanie bude vláda po novom poskytovať len tým, ktorí prišli či prichádzajú z oblastí priamo zasiahnutých vojnou. Časť Ukrajincov by tak mohla skončiť na Slovensku.

Budapešť ponúkala útočisko Ukrajincom, ktorí utiekli pred ruskou agresiou. To sa však končí. V Maďarsku od stredy platí nové nariadenie pre tých Ukrajincov, ktorí podľa vlády Viktora Orbána nie sú priamo ovplyvnení vojnou. Nariadením strácajú nárok na podporu ubytovania.

Situácii s ukrajinskými utečencami v Maďarsku sa venoval v Aktuálne :24 redaktori Gregor Martin Papucsek a Erik Adamson:

„Novinka sa dotkne asi tretiny utečencov. Zhruba ide o tisíc rodín, ktoré musia opustiť svoje doterajšie bývanie, no nemajú na komerčnú alternatívu a môžu sa stať bezdomovcami,“ ozrejmil spravodajca Slovenskej televízie v Budapešti Gregor Martin Papucsek.

V Maďarsku sa spomína, že časť týchto ľudí by mohla hľadať útočisko na Slovensku. Slovensku však chýbajú kapacity na ubytovanie týchto ľudí a ich začlenenie do bežného života.

Situácia s utečencami na Slovensku

„Nie sme pripravení na nejaký väčší príliv odídencov z Ukrajiny. V podstate tí odídenci, ktorí sú tu, väčšinou prišli na začiatku vojny, a tí už nepotrebujú nejakú bezprostrednú pomoc od štátu,“ uviedla Alexandra Dobrotková z iniciatívy Kto pomôže Ukrajine.

Alexandra Dobrotková si nevie predstaviť, že by im pomohol štát. Ministerstvo vnútra sme požiadali o vyjadrenie. Do uzávierky nám neodpovedalo.

„Všetko bolo postavené na mimovládkach, hlavne v súčasnej situácii. Štát do väčšej menšej miery nabehol po nejakom pol roku, keď už príliv utečencov nebol až taký výrazný,“ povedala Dobrotková.

Ukrajinskí utečenci, ktorí prídu na Slovensko z inej európskej krajiny, môžu u nás požiadať o pobyt. Doteraz ich tak urobilo približne 113-tisíc.

„Takéto osoby môžu na Slovensku požiadať o dočasné útočisko, a to na jednotlivých oddeleniach cudzineckej polície. V prípade, ak sa žiadosti vyhovie, bude takýmto osobám vydaný doklad o tolerovanom pobyte s označením – dočasné útočisko,“ informovala Medzinárodná organizácia pre migráciu.

„V Bratislave na cudzineckej polícii sú termíny vybookované. My keď vieme, tak sa snažíme smerovať odídencov mimo Bratislavy,“ podotkla Dobrotková.

Expertka zároveň varuje, že práve osoby, ktoré stratili štátnu podporu v Maďarsku, by sa mohli stať obeťou organizovaného zločinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet