Na hlavný obsah

Ukrajinskí velitelia kritizujú nováčikov v uniformách: Odmietajú strieľať a utekajú z boja

S veliteľmi a vojakmi hovorili reportéri agentúry AP.

Ukrajinskí velitelia kritizujú nováčikov v uniformách: Odmietajú strieľať a utekajú z boja
Ukrajinskí vojaci na taktickom cvičení v Charkovskej oblasti. Foto: SITAúAP Photo/Andrii Marienko

Niektorí noví ukrajinskí vojaci odmietajú strieľať na nepriateľa. Iní majú podľa veliteľov a iných vojakov problémy s rozoberaním a skladaním zbraní alebo vykonávaním základných pohybov potrebných v boji. Niekoľko z nich dokonca úplne opustilo svoje pozície a zbehlo z boja.

Na jednej strane ukrajinská armáda pokračuje v operáciách v Kurskej oblasti, ale na druhej strane stráca cenné územie pozdĺž frontu na východe krajiny.

Podľa ukrajinských veliteľov ruské jednotky postupujú kvôli neskúsenosti ukrajinských vojakov povolaných v nedávnej vlne mobilizácie a kvôli jasnej prevahe Rusov vo vzduchu a z hľadiska munície. Uviedla to agentúra AP.

„Niektorí nechcú strieľať. Vidia, že nepriateľ je v palebnom postavení v zákopoch, ale strieľať nebudú. Naši muži kvôli tomu umierajú,“ povedal nahnevaný veliteľ jedného z práporov 47. ukrajinskej brigády. „Ak nepoužijú svoje zbrane, nemôžu nič urobiť,“ dodal.

Velitelia a radoví vojaci hovorili s reportérmi agentúry AP pod podmienkou anonymity, aby sa mohli vyjadriť k citlivým vojenským záležitostiam. Iní chceli vystupovať len pod svojimi prezývkami.

Prispeli k sérii územných strát

Velitelia tvrdia, že nováčikovia v uniformách prispeli k sérii územných strát a ruskému postupu smerom k Pokrovsku, dôležitému logistickému bodu.

Ak mesto padne, ohrozí to ukrajinskú obranu a priblíži Rusko k jeho cieľu kontrolovať celý Donecký región. V neprospech Ukrajincov hrá aj obrovská početná prevaha Ruska a jeho ochota dosiahnuť aj malé zisky za cenu veľkých strát.

Nedávno odvedení Ukrajinci nemajú nič spoločné so skúsenými bojovníkmi, ktorí sa prihlásili do boja v prvom roku po začiatku plnohodnotnej ruskej invázie.

Noví regrúti nemajú ani minimálny výcvik, tvrdia vojaci a velitelia zo štyroch brigád brániacich Pokrovskú oblasť. Opisujú, že musia plánovať operácie s pešiakmi, ktorí nevedia strieľať na určený cieľ a nemajú základné topografické znalosti. Niektorí z regrútov nedôverovali bojovým plánom svojich veliteľov a opustili pripravené pozície.

Problémom je pud sebazáchovy

Velitelia, frustrovaní úrovňou vojakov, ktorých na front posielajú regionálne vojenské správy, sa teraz snažia sami nájsť posily a lepšie preveriť a vycvičiť nových bojovníkov.

„Hlavným problémom je pud sebazáchovy regrútov. V minulosti sa muži dokázali postaviť do poslednej chvíle, aby si udržali pozíciu. Teraz sa stiahnu, aj keď ide len o ľahké ostreľovanie palebných pozícií,“ povedal vojak zo 110. brigády.

Dodal, že nie všetci z boja utekajú. „Nie, sú tam motivovaní ľudia, ale je ich veľmi, veľmi málo,“ poznamenáva. „Pozície sa dajú udržať, ak sú tam tí ľudia, ktorí sú motivovaní a majú zmysel pre povinnosť,“ hovorí.

Ukrajinský vojak strieľa na ruské pozície na frontovej línii v Doneckej oblasti.
Ukrajinský vojak strieľa na ruské pozície na frontovej línii v Doneckej oblasti. Foto: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Odmietanie kritiky nováčikov

Ozývajú sa však aj hlasy, ktoré odmietajú tvrdenie veliteľov, že za územné straty môžu noví obyvatelia. Podľa Viktora Kevljuka, vojenského experta z think-tanku Centrum pre obranné stratégie, je výcvik nováčikov adekvátny. Tvrdí, že velitelia brigád „sa snažia hľadať vysvetlenia pre taktické chyby“. Majú vhodné nástroje na ovplyvňovanie nálad.

„Ak všetky tieto procesy v brigáde fungujú, nevzniknú žiadne väčšie problémy. Ak tieto mechanizmy zlyhajú, čítame o negatívach na sociálnych sieťach,“ hovorí. A v napätej bojovej situácii, aká bola pri Pokrovsku, „rozhodujú včasné taktické rozhodnutia veliteľov,“ dodal Kevljuk.

V niektorých prípadoch vystrašení vojaci z boja utiekli. „Tento strach vyvoláva paniku a zmätok,“ hovorí veliteľ práporu 47. brigády. Prípad obce Prohres, ktorú Rusi obsadili minulý mesiac, je najnovším príkladom obviňovania nováčikov z územných strát.

Jednotky z 31. brigády sa stiahli v zle koordinovanom slede a 47. brigáda musela vstúpiť do boja a pokúsiť sa stabilizovať frontovú líniu. Podobný scenár sa odohral v máji v obci Ocheretyne.

Výzvou je nová taktika Rusov

Na výcvik nových vojakov sa nerobí dosť, tvrdí spomínaný veliteľ práporu. „Nemajú ani najnižšiu úroveň výcviku potrebnú pre naše bojové operácie,“ hovorí. Títo muži „neovládajú“ skladanie pušiek a streľbu z nich. Nenaučili sa koordinovať bojové úlohy v malých skupinách, ani nevedia používať jednoduchú taktiku.

„Z veliteľského stanovišťa by som chcel dávať rozkazy malým skupinám pechoty, ale nie som si istý, či ich dokážu plniť, pretože im chýba koordinácia a nevedia komunikovať,“ hovorí. „Niekedy mám chuť sa zastreliť,“ dodáva.

Ďalšou výzvou pre ukrajinských obrancov je nová taktika Rusov, ktorí nasadzujú vlny malých peších jednotiek o dvoch až štyroch mužoch. To mätie ukrajinských operátorov dronov, pre ktorých je náročné ich zamerať, hovorí jeden z nich s prezývkou Groot.

„To je jeden z dôvodov ruského úspechu pri Pokrovsku,“ hovorí a dodáva, že ruských vojakov je ťažšie odhaliť. „Keď sa pechota dostane pod úroveň stromov, je naozaj ťažké dostať ju odtiaľ nasadením bezpilotných lietadiel, preto sme takí závislí od našej pechoty,“ vysvetľuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet