Na hlavný obsah

Ukrajinský úder na Kurskú oblasť: Rusko vyhlásilo stav ohrozenia, Ukrajincov nedokáže vytlačiť

Ukrajina správy o útokoch v Rusku nekomentovala.

Ukrajinský úder na Kurskú oblasť: Rusko vyhlásilo stav ohrozenia, Ukrajincov nedokáže vytlačiť
Zničený dom po ostreľovaní ukrajinskou stranou v meste Sudža v ruskej Kurskej oblasti. Foto: TASR/AP

Rusko vyhlásilo v Kurskej oblasti stav ohrozenia. Evakuovalo odtiaľ vyše tritisíc obyvateľov. Do južnej časti tohto regiónu prenikli jednotky ukrajinskej armády a obsadili niekoľko obcí. Ruskej armáde sa ich ani po dvoch dňoch nepodarilo vytlačiť. Ukrajina správy o útokoch v Rusku nekomentovala.

Prezident Volodymyr Zelenskyj ukrajinskú armádu pochválil s tým, že vie, ako prekvapiť. Ukrajinci – podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny – prenikli cez dve obranné línie asi desať kilometrov za ruské hranice a obsadili približne 45 štvorcových kilometrov územia.

„Každý vidí, že ukrajinská armáda vie prekvapiť, a vie, ako dosiahnuť výsledky. Svedčí o tom situácia na bojisku, kde naši vojaci nielenže odolali presile okupantov, ale ju aj ničia,“ vyhlásil Zelenskyj.

Reportáž o situácii v Kurskej oblasti pripravila do bloku správ Svet :24 redaktorka Martina Jančiarová:

„Rusi vedú vojnu, ktorá sa postupne presúva hlbšie do Ruska. Všetko, čo Ukrajina robí, je pokusom dosiahnuť spravodlivý mier. Rusko nebude reagovať na žiadne návrhy skôr, ako dostane primerané agresívne odvetné údery,“ priblížil situáciu poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Rozporuplné reakcie Ruska

Americkí analytici si všímajú, že Moskva o útokoch na svojom území informuje rozporuplne. Ukrajinu síce chce za akcie medzinárodne zdiskreditovať, doma sa však snaží vyhnúť panike.

„Kyjevský režim podnikol ďalšiu rozsiahlu provokáciu. Územie ostreľuje rôznymi druhmi zbraní vrátane rakiet a nerozlišuje pritom civilné budovy, obytné domy či sanitky,“ vyjadril sa ruský líder Vladimir Putin.

Ruský exprezident Dmitrij Medvedev žiada, aby Rusi v odvete tvrdšie zakročili proti Ukrajincom, a to na ukrajinskej pôde. Európska únia na ukrajinskej operácii nevidí nič zlé.

„Ukrajina vedie legitímnu obrannú vojnu proti nezákonnej agresii. V rámci práva na obranu má právo zasiahnuť nepriateľa všade tam, kde to považuje za potrebné, tak na svojom území, ako aj na území nepriateľa,“ reagoval Peter Stano, hovorca Európskej komisie.

PR akcia

Podľa analytika sú útoky na ruskom území pre Ukrajincov PR akciou. Chcú ňou ponížiť šéfa Kremľa a podkopať jeho dôveru v krajine.

„Ukrajinci majú snahu o rozptýlenie ruských síl, ktoré momentálne výrazne tlačia najmä v Doneckej oblasti. Čiastočne sa uvažuje o tom, že tými diverznými akciami v Kurskej oblasti môžu sledovať aj ten cieľ prerušiť niektoré logistické trasy, ktoré slúžia Rusom k zásobovaniu vlastných okupačných vojsk, najmä v tej časti Charkovskej oblasti, ktorú Rusko okupuje,“ komentoval situáciu Jan Šír z Inštitútu medzinárodných štúdií Karlovej univerzity v Prahe.

Dostupné informácie naznačujú, že Ukrajinci ovládli meraciu stanicu v meste Sudža, cez ktorú do Európy prúdi ruský zemný plyn. Podľa Gazpromu a ukrajinského ministerstva energetiky to jeho prevádzku zatiaľ neobmedzilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet