Na hlavný obsah

Na obranu kultúry: Umelci spustili novú výzvu, žiadajú okamžité odvolanie ministerky Šimkovičovej

Podľa nich dodnes nepochopila, čo je úlohou jej ministerstva.

Na obranu kultúry: Umelci spustili novú výzvu, žiadajú okamžité odvolanie ministerky Šimkovičovej
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Foto: TASR/František Iván

Po utorkovom (6. 8.) odvolaní riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku spustili umelci novú online výzvu. Žiadajú okamžité odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS).

Výzva nesie názov Na obranu kultúry. Ako uviedli jej iniciátori, ministerka nikdy nechápala, a ani dodnes nepochopila, čo je úlohou jej ministerstva.

Dodávajú, že úlohou nie je ničenie rezortu či šikanovanie ľudí z kultúrnej a umeleckej komunity, no vytváranie priaznivej atmosféry a podmienok na slobodnú a tvorivú kultúrnu prevádzku. Petíciu doteraz podpísalo takmer 57-tisíc ľudí.

„Myslíme si, že ministerstvo kultúry má v prvom rade stáť za kultúrnou obcou, podporovať ju, rozvíjať jej tvorivosť, jej talenty, podporovať inštitúcie, ktoré ministerstvo zriaďuje. Naopak, cítime, že za výsledkami ministerstva kultúry pod vedením Martiny Šimkovičovej po roku je predovšetkým rozklad a chaos. Pokiaľ naša výzva opäť vyznie do stratena, tak sme ochotní ísť opäť do ulíc,“ uviedol spisovateľ a signatár výzvy Michal Hvorecký.

Výzve umelcov na odvolanie ministerky kultúry sa venovala v Správach redaktorka Lea Hubová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko