Na hlavný obsah

Umelecký fond opúšťajú desiatky odborníkov. Dôvodom je novela z dielne SNS

Riaditeľ fondu očakáva, že toto číslo bude ešte rásť.

Umelecký fond opúšťajú desiatky odborníkov. Dôvodom je novela z dielne SNS
Riaditeľ Fondu na podporu umenia Róbert Špoták. Foto: STVR

Od augusta je účinná sporná novela zákona o Fonde na podporu umenia. O miliónoch na kultúrne projekty po novom nebudú rozhodovať odborné komisie, ale rada, v ktorej bude mať väčšinu nominantov ministerstvo kultúry.

Cez dve desiatky členov expertných skupín tak vo štvrtok ohlásili koniec svojho pôsobenia v komisiách. Pre Slovenskú televíziu to potvrdil riaditeľ fondu Róbert Špoták.

„Zatiaľ máme informáciu od viac ako 20 členov, že sa vzdávajú členstva,“ uviedol s tým, že niektorí pôsobia vo viacerých skupinách. Ich stratu tak pocíti niekoľko komisií naraz. Toto číslo podľa Špotáka nie je ešte definitívne a očakáva, že odchádzajúcich bude viac. Vzdanie sa funkcie je totiž potrebné fondu fyzicky doručiť listom a to môže trvať niekoľko dní.

Zdržanie aj nižšia kvalita

„Môže to mať za následok, že nebude možné zostaviť niektoré komisie,“ upozornil Špoták. Dodal, že ak nebude dostatočný výber odborníkov, môže dôjsť k nižšej kvalite v rozhodovaní. Rada bez ich stanoviska rozhodnúť nemôže, aj keď môže byť napokon opačné. Dochádzať môže aj k zdržaniu procesov.

Odborníci odchod avizovali už počas rokovania o zákone v Národnej rade SR. Pod výzvu poslancom, aby zákon neschválili, sa vtedy podpísali takmer dve tretiny z približne 300 členov komisií. Slovenská televízia požiadala o stanovisko aj rezort kultúry. Na odpoveď čakáme.

Neatraktívne pozície

Predkladateľ novely Roman Michelko z SNS však aj po schválení zákona hovoril, že nebude problém odchádzajúcich členov nahradiť. Po novele zákona však už nie je členstvo v komisii ani pre odborníkov také atraktívne.

Kým pôvodne mali zásadnú rozhodovaciu právomoc a ich stanoviská boli záväzné, teraz sú len poradným orgánom a rada ich výber nemusí pri rozdeľovaní peňazí brať do úvahy. Experti pritom vyhodnocujú projekty a zasadajú aj dlhé hodiny.

„Predpokladám, že 92-93 percent odporúčaní komisií ostane bez zásahov,“ odhadoval poslanec Michelko ešte počas rokovania v parlamente.

Rozhodovaciu právomoc po novom získava rada fondu. Počet jej členov sa zvýši z deväť na 13. Väčšinu z nich si bude môcť podľa zákona vybrať priamo ministerstvo kultúry. Túto zmenu kritizovala opozícia aj odborníci. Obávali sa politizácie aj znefunkčnenia verejnoprávneho fondu.

Koalícia argumentovala, že ak ministerstvo dáva do fondu peniaze z rozpočtu, má mať aj právo podieľať sa na ich prerozdeľovaní.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) bude v najbližších dňoch dosádzať do tohto orgánu piatich členov.

„Dúfam, že tak, ako bolo avizované pánom poslancom Michelkom, pôjde o nespochybniteľné autority,“ uviedol Špoták. Konkrétne mená zatiaľ povedať nevedel. Na nominantov sme sa opýtali aj ministerstva kultúry. Ich stanovisko doplníme, keď ho rezort kultúry poskytne.

Sporné zmeny zákona

Novelu zákona predložil do NR SR práve poslanec za SNS a šéf kultúrneho výboru Roman Michelko. Pôvodne však malo ísť o vládnu novelu, na ktorej začiatku bola len drobná zmena v počte členov dozornej komisie. Podoba zákona sa viackrát menila cez pozmeňujúce návrhy.

Okrem zmeny kompetencií a navýšenia členskej základne rady, stúpne aj počet členov dozornej rady z troch na päť. Na poslednú chvíľu sa do zákona doplnilo aj zvýšenie rozpočtu fondu o desať miliónov eur. Peniaze sa budú po novom dať použiť aj na infraštruktúrne projekty v oblasti kultúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko